Zadnje
Po novih podatkih je število odraslih, ki živijo s sladkorno boleznijo po vsem svetu, preseglo 800 milijonov, kar je več kot štirikrat več od leta 1990. Gre za posledico naraščanja debelosti, pomanjkanja telesne dejavnosti in socialne neenakosti.
pred 1 dan
Vsak zob ima pet ploskev – koliko jih vsak dan očistite vi?

Zakaj je nezdrava?

Moko delajo iz vseh vrst žit : koruze, rži, pšenice, riža itd. Poglejmo pobliže, v naših krajih najbolj pogosto, pšenično moko, ki jo živilska industrija uporablja pri večini predelanih živil.Pšenična mokaV zadnjih desetletjih je pšenica postala v večjem delu sveta prevladujoča kultura z neposrednim vplivom na državno gospodarstvo in prehrano prebivalcev.Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) ocenjuje, da se letna količina svetovne pridelave pšenice vrti okrog številke 700 milijonov ton, kar uvršča pšenico na tretje mesto najpomembnejših kulturnih rastlin za rižem in koruzo. Zaradi neverjetne sposobnosti integracije v močno predelana živila pa je pšenica pred rižem in koruzo in je najbolj razširjena v prehranski industriji. Zahvaljujoč edinstvenim lastnostim, kot je vsebnost glutena, se uporablja pri izdelavi vseh vrst kruha, peciva, piškotov, sladic, dietetičnih izdelkov, pic, vnaprej pripravljenih živil, žitnih ploščic in drugih prehranskih izdelkov, ki jih n

Prebavila - skupek organov za normalno delovanje telesa

K prebavilom štejemo ustno votlino, požiralnik, želodec, dvanajstnik ter tanko in debelo črevo. Vendar pa so to samo glavni organi prebavne poti, na njej bistveno sodelujejo tudi žleze s svojimi izločki, ki pomembno posegajo v prebavo. Usta niso pomembna samo zato, ker se v njih hrana mehanično predela, v slini je tudi ferment, ki razgrajuje sladkorje. Dobro prežvečena hrana v ustih lahko človeka obvaruje marsikatere nevšečnosti. S požiranjem potisnemo hrano v požiralnik, od tu dalje potuje s pomočjo valovanja krožno in vzdolžno potekajočih mišic, ki ovijajo vso prebavno cev.

Želodec je vrečast organ, ki ga na notranji strani odeva sluznica, polna žlez. Tu se s pomočjo solne kisline in drugih fermentov hrana pripravi na izsrkavanje hranilnih snovi, predvsem v tankem črevesu. Če delovanje želodca ni popolno, lahko pride do motenj pri vsrkavanju hranil iz črevesa, zato taki bolniki telesno oslabijo in imajo težave, ki jih občutijo v obliki bolečin in krčev. V dvanajstniku in tankem čreve

Ajdovi kaneloni - pametna izbira sestavin za nižji GI

Diabetična kuhinja ni za ljudi brez domišljije, saj je potrebno kar precej domiselnosti, da sestavimo jed, ki bo okusna in hkrati prijazna do krvnega sladkorja. Dober primer so kaneloni, ki so jih naše mame delale z belo moko, jajci in mlekom in kot taki niso pretirano primerne za diabetike. Drugače pa je, če vzamemo namesto bele ajdovo moko, ki ima nižji glikemični indeks in jih pripravimo z različnimi nadevi, v našem primeru iz gob in zelja. Ti imajo zaradi več vlaknin tudi nižjo glikemično obremenitev od palačink.

Ajdovi kaneloni z zeljem in gobami Nadev:17 dag gob4 dag pancetepol manjše zeljnate glavepol čebuletimijan, rožmarin2 kozarca jušne osnove2 žlici oljčnega oljasol, sveže strt poper preliv2 žlici kisle smetane1 jajcemuškatni orešček5 dag parmezana 5 dag ovčjega sira Iz ajdove moke, jajc in mleka stepemo maso za palačinke, solimo in v teflonski ponvi z malo olja spečemo 8 palačink. V kozici popražimo narezano panceto in sesekljano čebulo, dodamo očiščene in narezane gobe (ju

Nov 18, 2024
Darilo ob sklenitvi naročnine - SLOVENSKA DIABETIČNA KUHARICA
Nov 18, 2024
Revija Dita - več o diabetesu
Nov 13, 2024
KATARINA FATUR
Diabetolog svetuje