Članek

Ajda, slovenska kraljica

Ajdovi kaneloni - pametna izbira sestavin za nižji GI

Diabetična kuhinja ni za ljudi brez domišljije, saj je potrebno kar precej domiselnosti, da sestavimo jed, ki bo okusna in hkrati prijazna do krvnega sladkorja.

Diabetična kuhinja ni za ljudi brez domišljije, saj je potrebno kar precej domiselnosti, da sestavimo jed, ki bo okusna in hkrati prijazna do krvnega sladkorja. Dober primer so kaneloni, ki so jih naše mame delale z belo moko, jajci in mlekom in kot taki niso pretirano primerne za diabetike. Drugače pa je, če vzamemo namesto bele ajdovo moko, ki ima nižji glikemični indeks in jih pripravimo z različnimi nadevi, v našem primeru iz gob in zelja. Ti imajo zaradi več vlaknin tudi nižjo glikemično obremenitev od palačink.

Ajdovi kaneloni z zeljem in gobami

Nadev:
17 dag gob
4 dag pancete
pol manjše zeljnate glave
pol čebule
timijan, rožmarin
2 kozarca jušne osnove
2 žlici oljčnega olja
sol, sveže strt poper

preliv
2 žlici kisle smetane
1 jajce
muškatni orešček
5 dag parmezana
5 dag ovčjega sira

Iz ajdove moke, jajc in mleka stepemo maso za palačinke, solimo in v teflonski ponvi z malo olja spečemo 8 palačink.
V kozici popražimo narezano panceto in sesekljano čebulo, dodamo očiščene in narezane gobe (jurčki, šampinjoni, bukov ostrigar) in pražimo 10 minut. Damo na stran in v isti kozici popražimo narezano zelje, zalijemo z jušno osnovo, dodamo pražene gobe, zelišča, sol in poper ter dušimo 15 minut. Odstavimo in ohladimo ter nadevamo palačinke, tako da konce zapognemo navznoter, naložimo v ognjevarno posodo, prelijemo z mešanico sladke smetane in jajca, naribamo parmezan in sir ter v vroči pečici zapečemo.

#AjdovaMoka #Gobe #Jajca #Kaneloni #Mleko #Palačinke #Panceta #Parmezan #ZdravaPrehrana #Zelje