Članek

INZULIN V NOSEČNOSTI?

Avtor vprašanja: Ajda

Sem v 15. tednu nosečnosti in so mi izmerili krvni sladkor 5.4 mmol/l ter me poslali v diabetološko ambulantno s sumom na diabetes. Na prvi kontroli me je diabetologinja začela siliti z inzulinom. Vrednosti na tešče imam vedno od 5 - 5,4 mmol/l, več ne, po obroku pa do največ 6,5 milimolov. Zanima me, ali je res potrebno zdravljenje z inzulinom? Ker me je sedaj tako »napsihirala« da se mizdi da sem ves čas pod stresom. HbA1c je znašal 4,8 %.
Hvala in lep pozdrav.


ODGOVOR DIABETOLOGA:


V naši ambulanti bi priporočal inzulin ob vsaj treh okoliščinah. Prva je ta, da krvni sladkor "skače" po določenih jedeh, najbolj po kruhu in sadju. Tako je občasna aplikacija inzulina prednost, ker je manj omejitev pri prehrani. Druga okoliščina je, če ginekolog ugototovi večji plod, kar je vedno sumljivo (čeprav ima lahko otrok le večje starše), takrat naredimo 24 - urni posnetek nihanja sladkorja in se dogovorimo za terapijo, če je nihanje problematično.
Tretji razlog pa je način merjenja. Naša zavarovalnica prizna uporabo senzorjev namesto klasičnega merjenja krvnega sladkorja iz prsta ob intenzivirani inzulinski terapiji (pomeni 4 x dnevno, ob glavnih jedeh in pred spanjem). Za nosečnice prizna senzor ob katerikoli uporabi inzulina, ne glede na to, ali ga boste uporabili 1x dnevno samo zvečer pred spanjem, da boste imeli lahko močnejši zajtrk. Ob uporabi senzorja tudi (posebno ob prvi nosečnosti) lepo vidimo nihanja sladkorjev brez napora in zoprnega pikanja. To so res dobre izkušnje za vse naslednje nosečnosti. Mogoče je vaša diabetologinja mislila na tako uporabo inzulina.
Poglejte na internetu, na primer, senzor Abbott Libre (da vidite, ali bi vam bil všeč) in se šele potem odločajte o inzuline ter se pogovorite z vašo zdravnico.
Vsekakor pa čim bolj uživajte čim bolj v nosečnosti, ker je to res nek poseben čas in čar!

Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

#DiabetologSvetuje #OdgovorDiabetologa