Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Hormoni in hujšanje

Vsi vemo, da če se želimo znebiti nekaj odvečnih kilogramov, moramo zmanjšati vnos kalorij in povečati količino telesne aktivnosti. Vendar pa izguba kilogramov in odvečne maščobe ni vedno tako preprosta, kajti to je zapleten proces, pri katerem sodelujejo številni hormoni, ki vplivajo na porabo kalorij in maščobe. Osredotočili se bomo predvsem na inzulin, ščitnične in stresne hormone ter estrogen.

INZULIN
Eden izmed hormonov, ki je kriv za odvečne kilograme, je zagotovo inzulin. Ta nastaja v trebušni slinavki in se izloča v kri ob zaužitju ogljikohidratne hrane. Po takem obroku krvni sladkor naraste in vloga inzulina je, da spodbudi telesne celice, da krvni sladkor uporabijo za energijo, odvečno pa shranijo v maščobne celice ali jo pretvorijo v glikogen. Če zaužijemo preveč ogljikovih hidratov, trebušna slinavka sprosti veliko inzulina, ki našim celicam sporoča, da je na poti veliko sladkorja. Sladkorji, ki se ne porabijo takoj, se shranijo za kasnejšo porabo. Preprosto povedano, uživanje preveč ogljikovih hidratov povzroči nabiranje maščobe v maščobnih celicah. Zato je zelo pomembno, da uravnovesimo nivo inzulina. Za uravnovešeno izločanje inzulina moramo skrbeti za redne obroke ter v prehrano vključiti ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom. Ti se v telesu razgrajajo počasi, povzročajo počasno sprostitev glukoze v kri ter nadzorovano izločanje inzulina. Prav tako je pomembno gibanje, saj s tem spodbodimo naš organizem, da porablja sladkorje in zavira nastajanje inzulina ter zmanjša shranjevanje maščob.

HORMONI ŠČITNICE
Ščitnica igra pomembno vlogo pri vzdrževanju zdrave telesne teže skozi svojo funkcijo nadzora metabolizma. Izloča dva hormona: trijodotironin (T3) in tiroksin (T4), ki se morata izločati ravno v pravem razmerju, da je v organizmu vzpostavljeno ravnovesje. V nasprotnem primeru lahko pride do hipotiroze (premajhno delovanje ščitnice) ali hipertiroze (povečano delovanje ščitnice). Predvsem hipotiroza je lahko glavni razlog za upočasnjen metabolizem in s tem s povečanje telesne teže. Neravnovesje pri delovanju ščitnice je pogosto posledica naše prehrane, pomanjkanja določenih vitaminov in mineralov (ščitnica potrebuje optimalno količino joda, selena, cinka ter zdravih maščob), stresa ter prehranskih intoleranc (najpogostejše na gluten). Zato je pomembno, da uživamo raznoliko hrano, se izogibamo predelani hrani, sladkorju, prevelikim količinam živalskih beljakovin (mlečnim izdelkom, mesu) glutenu, kofeinu in alkoholu. Ne pretiravajmo z zeljem, brstičnim ohrovtom, brokolijem in cvetačo, saj lahko onemogočijo dobro pretvorbo T4 v T3 in tako še dodatno oslabijo delovanje ščitnice. Za proizvodnjo hormonov so potrebne dobre maščobne kisline (EPA in DHA maščobne kisline). Vsebujejo jih ribe, svetlinovo olje, lanena semena, chia, oreški in konopljino olje. Pozabiti ne smemo tudi na polurno gibanje na svežem zraku.


STRESNI HORMONI
Stres je pomemben dejavnik, ki zavira izgubo telesne teže. Dalj časa smo pod stresom, večje količine stresnih hormonov bo naše telo proizvajalo – predvsem adrenalina in kortizola. Ta povzročita dvig sladkorja in maščob v krvi ter neizmerno željo po kalorični, mastni in sladki hrani, hkrati pa upočasnita metabolizem. Narava je kortizol in adrenalin ustvarila zato, da nas ubranita, da nam data dovolj energije in zbranosti, da se lahko rešimo ali zbežimo, če je to potrebno. Tako je bilo vsaj nekoč, ko so ljudje bili izpostavljeni drugačnim stresnim situacijam, kot dandanes. Poleg tega so se zaradi takšnih situacij tudi več gibali, hkrati pa niso imeli na voljo toliko hrane, kot jo imamo sedaj. Če nočemo, da bi se nam zaradi stresa nabirali kilogrami, se moramo naučiti obvladovati stres. Kot prvo – bodimo telesno aktivni. V skladu s priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije bi morali vsak teden nameniti 150 minut srednjim intenzivnim dejavnostim ali 75 minut visoko intenzivnim aktivnostim. Gibanje nedvomno vpliva ne samo na naše fizično zdravje, ampak tudi na mentalno zdravje. Kot drugo - uživajmo hrano, ki pomirja. Namesto sladkarij raje posezimo po jagodičevju, oreških, zelenjavi. Namesto kave raje popijmo metin čaj. Kot tretje - dihajmo. Vzemimo si 10 minut časa in se osredotočimo na lasten dih. In kar je najbolj pomembno – naspimo se! Če želimo nadzorovati svoj kortizol, biti manj podvrženi stresu in učinkovito nadzorovati svojo telesno težo je najbolj preprosta rešitev ta, da si privoščimo dober spanec, vsaj 8 ur na noč.

ESTROGEN
Estrogen je hormon, ki ga omenjamo predvsem pri ženskah, imajo pa ga tudi moški. Glavna funkcija estrogena je uravnavanje rasti, razvoj ter skrb za pravilno delovanje spolnih organov pri ženski. Njegova funkcija se kaže že v času pubertete, saj je eden glavnih hormonov, ki poskrbi za to, da se dekle spremeni v žensko. Raziskave kažejo, da estrogen najbolj vpliva na nagnjenost k pridobivanju odvečnih kilogramov pri ženskah in tudi pri moških. Glavni krivec za povečanje estrogena je prehrana, ki vsebuje veliko sladkorja, predelanih ogljikovih hidratov in alkohola. Na previsoke vrednosti estrogena vplivajo tudi toksini iz okolja. Zato je zelo pomembno, da se izogibamo velikim količinam sladkorja, uživamo čim manj ogljikovih hidratov in raje izbirajmo med živili, ki vsebujejo veliko prehranske vlaknine. Hrana, ki omili težave z estrogenom je grozdje, melone, hruške in ananas ter tudi stročji fižol, proso in čebula.
Če povzamemo, za ravnovesje hormonov poskrbimo tako, da uživamo uravnoteženo prehrano, se izogibamo sladkorju ter povečamo uživanje vlaknin. Te smernice so za diabetike še nekoliko bolj pomembne. Prav tako pa je pomembno, da se gibamo na svežem zraku vsaj 30 minut dnevno, se izogibamo stresnim situacijam in si privoščimo 8 ur spanca na noč. Tako bomo tudi dosegli ravnovesje na naši tehtnici.

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.