Kaj lahko sami storite za urejen krvni sladkor?

Samokontrola je pri diabetesu je izjemnega pomena. Ob zdravi prehrani, dovolj gibanja in urejeni telesni teži je samokontrola z domačim merilnikom krvnega sladkorja osnovni ukrep za preprečevanje diabetičnih zapletov.

Vendar mnogi bolniki niso dovolj ozaveščeni o tem, da jih redna kontrola krvnega sladkorja varuje pred zapleti diabetesa. Morda si celo merijo krvni sladkor in zapisujejo meritve, vendar ne ukrepajo, če so rezultati previsoki.
Da ne bo napak pri merjenju, je tu nekaj nasvetov o samokontroli.

Meritve sladkorja v krvi so potrebne že na začetni stopnji bolezni, ko je še čas, da upočasnimo potek bolezni in prehod na zdravljenje z zdravili ali inzulinom. Ob prehodu na zdravljenje z inzulinom pa se ta potreba še poveča, saj se pri tovrstnem zdravljenju poveča nihanje sladkorja. Še posebej nevarni so porasti krvnega sladkorja po obroku.
Bolniki visokega sladkorja v krvi ne zaznajo, prav zato so redne meritve nujno potrebne za boljši nadzor bolezni. Številne raziskave so pokazale, da imajo bolniki, ki si sladkor merijo samo občasno, kasneje več zapletov zaradi previsokega krvnega sladkorja.
Občasne kontrole pri zdravniku niso dovolj. Tudi same meritve sladkorja v krvi niso dovolj, s temi rezultati je potrebno nekaj tudi narediti in sprejeti določene ukrepe, bodisi z zmanjšanjem vnosa kalorij, povečano telesno aktivnostjo ali pa je treba prilagoditi odmerke zdravil oz. inzulina. Ukrepanje na osnovi dobljenih meritev krvnega sladkorja za izboljšanje stanja imenujemo samovodenje diabetesa.

Kateri merilnik izbrati?

Vsak bolnik naj si izbere merilnik po želji. Za starejše ljudi je priporočljiv velik zaslon z osvetlitvijo, za mlajše pa imajo aparati možnost povezave z računalnikom, kjer si z različnimi programi lahko ustvarijo še jasnejšo sliko njihove bolezni. Za bolj mobilne je že na voljo sistem brez testnih lističev.
Za meritve doma zadostuje, da si umijemo roke z milom in jih posušimo. Če uporabljamo razkužila, je potrebno počakati, da se mesto nanosa popolnoma posuši, saj lahko v nasprotnem primeru pride do napačnih meritev. Nekateri aparati imajo možnost odvzema krvi iz različnih delov telesa, ne samo iz konic prstov, vsekakor pa velja poudariti, da si lahko odvzamete vzorec krvi iz vseh prstov na roki, ne samo iz enega, kot se to pogosto dogaja. Manj bo bolečin in manj se bo opazilo. Pomembno: za vsak vbod nastavite novo iglo, saj s tem zmanjšate možnost okužb in poškodb na mestu vboda.
Ne stiskajte blazinic prstov, da bi dobili večjo kapljo krvi, ker boljši aparati ne potrebujejo večje količine krvi, in ker s tem poškodujete rdeče krvničke, zato pride do odstopanj pri rezultatih.
Pri zdravljenju z oralnimi antidiabetiki naj bi se merilo enkrat dnevno. Dobro si je narediti tudi svojo prehransko lestvico z rezultati meritev uro in pol po obroku, da vidite, katera hrana bolj dvigne krvni sladkor in katera manj. V fazi prediabetesa, ko diagnoza diabetesa še ni podana, sladkor pa v mejnem območju, si brez meritev ne boste mogli predstavljati ali se sladkor umirja in imajo vaši ukrepi za zdrav življenjski slog kaj učinka - ali pa narašča in vas vodi v bolezen. Tako kot je merilnik krvnega tlaka postal običajen del družinske lekarne, bi moral to postati tudi tudi merilnik krvnega sladkorja obvezen pripomoček za vodenje diabetesa.

 

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.