Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Kaj je diabetes?

Diabetes je bolezen, ki se pojavi kot posledica problemov s proizvodnjo in oskrbo telesa z inzulinom.

Večina hrane, ki jo pojemo, se spremeni v glukozo, obliko sladkorja. Glukozo potrebujemo kot vir energije, ki daje moč mišicam in drugim tkivom ter prehranjuje možgane. Glukoza se po telesu prenaša s krvjo, da pa bi jo lahko celice mišic in tkiv uporabile, je potreben hormon inzulin. Brez inzulina telo ne more pridobiti nujno potrebne energije iz hrane.

Kje nastaja inzulin?

Trebušna slinavka (lat. pancreas), v kateri nastaja inzulin, je prebavna žleza. Meri od 14 do 18 cm, je podolgovate oblike in sivo rožnate barve. Žleza leži v zgornjem delu trebušne votline za želodcem in je priraščena na zadnjo trebušno steno. Na desni strani jo v obliki podkve obdaja dvanajstnik, njen osrednji del križa hrbtenico, na levi pa rep žleze sega do vranice.

Trebušna slinavka je žleza z zunanjim (eksokrini del) in notranjim (endokrini del) izločanjem. Žlezne celice večjega eksokrinega dela izločajo sok trebušne slinavke, ki vsebuje encime za razgradnjo sladkorjev, maščob in beljakovin. Sok trebušne slinavke teče preko drobnih izvodil v glavno izvodilo, to pa se odpira v dvanajstnik. Celice manjšega endokrinega dela so zbrane v skupke, Langerhansove otočke. Otočki, ki jih je lahko milijon in več, so razpršeni po celi trebušni slinavki, največ pa jih je v njenem repu. Vsak otoček je skupek več vrst endokrinih celic, ki izločajo različne hormone neposredno v kri. Največ je celic, ki izločajo inzulin (beta celice), sledijo celice, ki izločajo glukagon (alfa celice), zelo malo pa je celic, ki izločajo še nekatere druge hormone.

Človek zboli za diabetesom, kadar trebušna slinavka na proizvaja (dovolj) inzulina ali pa ga telo ne more učinkovito izrabiti. Posledica je, da človek z diabetesom ne more izrabiti dovolj glukoze iz hrane, ki jo zaužije in ta ostaja v krvnem obtoku. Izmerimo jo kot povišan nivo krvnega sladkorja, imenovan »hiperglikemija«. Povišana glukoza v krvi lahko vodi do hudih komplikacij.

Trenutno ne obstaja zdravilo za diabetes.

Mednarodno združenje za diabetes, IDF, ocenjuje, da je na svetu 366 milijonov ljudi z diabetesom. V naslednjih dvajsetih letih naj bi se to število povzpelo na 500 milijonov. Vsako leto se razvije diabetes pri 7 milijonih ljudi.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.