Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Diabetes in prehrana

Diabetes in prehrana

Pomen zdrave prehrane pri diabetesu

Diabetes tipa 2 se ne imenuje brez razloga »bolezen življenjskega stila«, saj ga dobimo zaradi slabih življenjskih navad. Mednje šteje tudi nepravilna, količinsko prebogata prehrana, ki jo je treba ob diagnozi (če ne prej) spremeniti.

Cilj ustrezne diabetične prehrane je ureditev:

- krvnega sladkorja

- krvnih maščob (holesterol) in

- telesne teže.

Diabetična prehrana je osnovni terapevtski ukrep pri diabetesu, šele nato sledi farmakološko zdravljenje. Diabetik se mora zavedati, da je zaradi aterogene triade (povišan sladkor, holesterol in tlak) bolj kot drugi ogrožen z boleznimi srca in ožilja in temu primerno naj prilagodi prehrano: količinsko, glede na izbor živil in glede na način priprave. 

Uro in pol po obroku se krvni sladkor zviša sorazmerno s tem, kar smo pojedli. Če je bil obrok glikemično obremenilen, se bo glukoza v krvi preveč zvišala.Taki nenadni porasti krvnega sladkorja so lahko nevarni, zato naj bodo obroki sestavljeni v pravilnem sorazmerju med ogljikovimi hidrati (zelenjava, kruh, krompir, tiž, testenine), beljakovinami (meso, mleko, jajca ter mlečni in mesni izdelki) ter maščobami (olje, maslo). Hrano naj diabetik vedno kombinira tako, da vključili že v obrok čim več rastlinskih vlaknin, ker te upočasnjujejo presnavljanje ogljikovih hidratov v krvni sladkor.

 

Izbor živil glede na glikemični indeks (GI) 

BUČKE    GI = 15

Bučke imajo nizek glikemični indeks in so v diabetični prehrani visoko uvrščene. Poleg korenja, špinače in ohrovta so tudi bučke i bogate z betakarotenom, antioksidantom, ki varuje pred številnimi boleznimi.

JABOLKA  GI = 39

Jabolka vsebujejo od 8 do 24 % sladkorja, zato pri diabetesu izbiramo manj sladke sorte. Jabolka najdemo v spodnji polovici lestvice glikemičnih indeksov, vendar naj diabetiki z njimi (kot z vsem sadjem) ne pretiravajo. Jabolčni sok za odžejanje, razen če ga zelo ne razredčimo z vodo, ni primeren za diabetike, ker vsebuje preveč sladkorja in nič vlaknin.

 

GRAH   GI = 51

Grah ima zmeren GI, ker vsebuje počasi razgradljiv škrob amilozo, zaradi česar je za diabetike bolj priporočljiv od krompirja. Na grah se j večkrat spomnimo pozimi, saj je tudi zamrznjen grah dobra izbira.

KOKOS   GI = 45

Kokos ima med eksotičnim sadjem najnižji glikemični indeks. Kokosova moka je ustrezno nadomestilo moke pri peki diabetičnih peciv. 

 

KROMPIR   GI =  85

Krompir je tipično škrobno živilo in se zaradi obilice lahko razgradljivega škroba amilopektina hitro pretvori v glukozo. Zato ima visok GI in se ga je bolje ogibati. Če je v prilogi k mesu krompir, je treba v obrok vključiti več zelenjave, lahko kot prikuho ali v solati. 

 

 

POMARANČE   GI = 43

Z zmerno visokim glikemičnim indeksom so pomaranče  (1 - 2 na dan) primerne tudi za diabetike. Boljša od naravnega pomarančnega soka je cela pomaranča, ker vsebuje več vlaknin.

 

LUBENICE   GI = 72

Koliko lubenice lahko zaužije diabetik? Ker je nihova glikemična obremenitev manjša od GI se porcija lubenice  pokaže kot relativno nedolžno živilo z nizko glikemično obremenitvijo. 

 

MED   GI = 73

Razpon glikemičnega indeksa se giblje od 61 do 73, odvisno ali je med svetlejši ali temnejši. Ta manj dvigne krvni sladkor.

 
 
 

  
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.