Članek

Ali so zdrave?

Proteinske ploščice, da ali ne?

Verjetno ste v čakanju na vrsto pri blagajni že kdaj razmišljali, ali si ne bi tudi vi privoščili “proteinske ploščice? Ponudba je velika, kar vas je morda prepričalo, da velja poskusiti.

Zala Gomboc, univ. dipl. inž. živ. in preh.

Vprašanje, ki se mu bodo tokrat posvetili, pa je, ali so te precej drage ploščice priporočljive ali ne. In katere so boljše; beljakovinske ali proteinske?

Najprej povejmo, da ni prav nobene razlike med proteinskimi ali beljakovinskimi ploščicami, saj gre v obeh primerih za isto, le, da je pravilen slovenski izraz beljakovinska ploščica, “Proteini” niso namreč nič drugega kot beljakovine, ki jih je največ v mesu in mleku, nekaj pa tudi v nekaterih živilih rastlinskega . Gre za marketinško potezo, na katero lovijo trgovci manj poučene potrošnike, ki se jim zdi bolj kul, da uživajo proteine kot beljakovine.
Preden se odločimo za nakup je pomembno, da se zavedamo svojih potreb po beljakovinah, koliko beljakovin potrebujemo na dan in kako lahko dopolnim svojo prehrano s proteinskimi ploščicami.

Koliko beljakovin potrebujem?

Priporočen dnevni vnos beljakovin se izračuna glede na telesno maso posameznika. Odrasel človek potrebuje med 0,8 – 1,9 g beljakovin na kilogram telesne mase. Dnevni vnos beljakovin naj bi predstavljal približno 10 do 15 odstotkov skupnega energijskega vnosa. Otroci, nosečnice in doječe matere jih zaradi rasti oziroma povečanega izločanja potrebujejo več. Tudi pri starejših ljudeh se po nekaterih priporočilih priporoča višji dnevni vnos beljakovin in sicer 1,2 g dnevno na kilogram telesne mase, kar poveča delež dnevnega vnosa na 20 odstotkov. Prav tako je potreba po beljakovinah odvisna od dnevnih aktivnosti, tako jih bolj aktivni ljudje potrebujejo več, še posebej šporniki.

Kaj vsebujejo proteinske ploščice in komu so namenjene?

Proteinske ploščice so nadomestek obroka oziroma malice. Vsebujejo različne količine hranilnih snovi, kot so ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine, minerali in vitamini. V primeru protienskih ploščic si želimo čim večji delež beljakovin (proteinov) in sicer nekje 20-30 gramov na 100 gramov izdelka. Pri deležu beljakovin, se lahko poglobimo še v izvor beljakovin. Najboljši vir beljakovin za naše telo predstavlajo sirotkine beljakovine (whey). Pomemben je tudi delež ogljikovih hidratov oziroma sladkorja, predvsem moramo biti pozorni na sladkorje, ki se skrivajo pod imeni, kot so: oligofruktozni sirup, glukozni/fruktozni sirup, ječmenov slad,… To so surovine, ki imajo zelo visok glikemični indeks, kar ni dobro za stabilnost našega sladkorja v krvi. Prav tako bomo po ploščici, ki vsebuje veliko sadkorja spet hitro lačni in brez energije. Večkrat so ploščice polne “slabih maščob”, z drugimi besedami veliko nasičenih maščobnih kislin in neugodno razmerje omega 3 in omega 6 maščobnih kislin. Pogosto vsebujejo palmovo olje, margarino, sojino olje, sončnino olje. Te maščobe so v nižjem cenovnem razredu in dostopna v večjem obsegu, zato se največ uporabljajo v proizvodnji. Pri sestavi bodimo pozorni še na dodane arome, barvila, sredstva za ohranjanje vlage in kislosti ter sredstva za povečanje prostornine. Naj še omenim, da ti dodatki niso nujno škodljivi, saj se veliko dodatkov pridobiva iz naravnih virov. Koristne so tudi dodane vlaknine, ki poskrbijo za boljšo prebavo in podaljšajo občutek sitosti.

Proteinske ploščice so pripročen obrok ali malica za ljudi, ki imajo večjo potrebo po beljakovinah, bodisi zaradi povečane fizične aktivnosti ali premajhnega vnosa beljakovin s prehano. Predvsem se je potrebno vprašati ali jih potrebujemo in kako lahko drugače nadomestimo potrebo po beljakovinah? Na razpolago imamo seveda ogromno virov, kot so meso, mlečni izdelki, stročnice, jajca,… A vendar je včasih dosti lažje poseči po beljakovinski ploščici, saj smo v časovni stiski ali kje na poti. V tem primeru je izbira proteinske ploščice v primerjavi s kakšnim sladkim prigrizkom lahko še vedno boljša, saj bo telo dobilo več hranilnih snovi, prav tako bomo siti dlje časa. Torej v kolikor nas nakup proteinske ploščice le premami bodimo pozorni na izbiro le te in jo zaužijmo takrat, ko pri roki ni boljše alternative.



Zelo tanka je meja med sladkim prigrizkom in hranljivo proteinsko ploščico. Poleg tega so lahko tudi drage, glede na to, da vsebujejo predvsem cenovno ugodne sestavine in si jih dejansko lahko pripravimo sami doma. A še vedno imajo veliko ugodnost, saj so hiter in priročen prigrizek, ki ga lahko zaužijemo na poti. Ampak

#Novice #Otroci #Beljakovine #Ploščice #Proteini #Odrasli #Sirotka #Hranila #DnevniVnos #Športniki #ZalaGomboc
Najbolj brano