
Čemaž je divja rastlina, prepoznamo jo po značilnem vonju po česnu. Bogata je s kalijem, cinkom ter vitaminom C in B6. Je odličen »čistilec« prebavil, pomaga pri izločanju težkih kovin iz telesa, izboljšuje tudi krvno sliko ter čisti obloge v ožilju. Pripisuje se mu moč naravnega antibiotika, zato si zdaj pripravite odličen čemažev pesto za zimo in skutni namaz za sproti.
ČEMAŽEV PESTO
Potrebujemo:
150 g čemaža
žlico grobe soli
150 ml olivnega olja
V mešalniku sesekljamo čemaž z grobo soljo, dodajamo olivno olje, dokler ni ravno prav gosto. Pesto naložimo v steklene lončke v dveh korakih; najprej do polovičke, z žličko potlačimo, da izpodrinemo morebitne zračne mehurčke in nato naložimo preostali pesto, tako, da ostane 1 cm do roba. Še enkrat potlačimo in očistimo rob ter zalijemo z olivnim oljem.
ČEMAŽEV SKUTIN NAMAZ
Potrebujemo
šopek čemaža
250 g skute
žlico kisle smetane
žličko olivnega olja
ščep soli, strt poper
Čemaž zrežemo ali sesekljamo v mešalniku. Zmešamo s skuto in kislo smetano, solimo, dodamo olivno olje in strtr poper.