
Med slednje se po ugotovitvah raziskovalcev uvršča tudi kakav. Ameriški znanstveniki, specialisti za hrano in prehrano (nutricionisti) ob izsledkih svojih dosedanjih, zlasti pa najnovejše raziskave potrjujejo zdravilno moč kakava in njegov vpliv na presnovo sladkorja v organizmu. Svoje spodbudne ugotovitve o vplivu kakava (z njim je bogata temna čokolada) na uravnavanje sladkorja v krvi, so znanstveniki z nove celine objavili v The Journal of Nutritional Biochemistry. Zdravilne rastlinske snovi, flavonoli v kakavu ugodno delujejo na debelost, inzulinsko rezistenco in glukozno toleranco. Njihovi britanski kolegi pa poudarjajo, da polifenoli v kakavu znižujejo maksimalne vrednosti krvnega sladkorja pri hiperglikemiji, povečujejo občutljivost na inzulin in znižujejo vrednosti sladkorja v krvi na tešče.
Navdušeni nad svojimi spoznanji raziskovalci poudarjajo, da košček ali dva temne čokolade, z visoko vsebnostjo kakava, na diabetičnemu jedilniku ne bi smela biti več tabu. Pomembna je le zmerna količina.