
Z nizkim glikemičnim indeksom in polna vlaknin je pravi naravni čuvaj urejenega krvnega sladkorja.
Njene zdravju koristne lastnosti so številne: redči sluzi v dihalnih poteh, zmanjšuje vnetja, pomaga pri bolečinah v sklepih, pomirja živce, ker vsebuje veliko magnezija, in če jo kuhano pripravimo v solati za večerjo, bo dobro vplivala na naš spanec.
Zelena vsebuje vitamine skupine B, ki varujejo živčni sistem in veliko vitamina C, ki podpira imunski sistem organizma. Vsebuje malo kalorij, poleg tega pa zaradi obilice netopnih vlaknin odlično vpliva na prebavo. Ima blag diuretičen učinek, ker v jetrih pospešuje nastajanje in izločanje seča. Zelo primerna je za bolnike s protinom. Zelena znižuje holesterol, če jo uživamo presno, pa uravnava tudi krvni tlak. Manj znana stebelna zelena je nenadomestljiva pri hujšanju saj vsebuje zelo malo kalorij. Predvsem v solatah se izkaže kot okusna in hrustljajoča poživitev.
Kuhana zelena v solati
za 4 osebe potrebujemo:
2 gomolja zelene, 75 dag
slan krop
ščepec soli
2 žlici oljčnega olja
3 žlice kisa
Zeleno olupimo, skuhamo v slanem kropu in ohlajeno zrežemo na tanke liste. Prelijemo s polivko iz olja, kisa, soli n strtega popra. Da je zelena bolj bela, prilijemo vodi, v kateri jo kuhamo limonin sok ali kis.
zelena
1 porcija vsebuje:
kalorij 98
beljakovin 3 g
ogljikovih hidratov 4 g
maščob 5 g
nasičenih maščob 1 g
prehranskih vlaknin 7 g