
Priprava je preprosta – zmleto korenino cikorije prelijemo z vročo vodo, po želji pa ji lahko dodamo mleko ali sladilo. Kupite pa jo lahko tudi že pripravljeno.
Cikorija je še posebej koristna za diabetike, saj vsebuje inulin, vlaknino, ki pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. Prav tako izboljšuje prebavo, spodbuja delovanje črevesja in podpira zdravo črevesno floro. Poleg tega je cikorija naravno brez kalorij, kar pomaga pri vzdrževanju zdrave telesne teže.
Liste cikorije lahko pripravimo na različne načine, odvisno od tega, ali jih želimo zaužiti surove ali kuhane. Tukaj je nekaj načinov priprave:
Sveže v solati
Liste temeljito operemo in osušimo. Grobe dele stebel odstranimo, če so preveč vlaknati. Zmešamo jih z drugo zelenjavo (npr. rukola, radič, paradižnik) ter začinimo z oljčnim oljem, limoninim sokom ali kisom ter ščepcem soli.
Dušena
Liste narežemo na manjše kose. Na ponvi segrejemo malo oljčnega olja ali masla. Dodamo sesekljan česen ali čebulo in popražimo. Vmešamo cikorijo, dodamo ščepec soli, po želji še poper, in dušimo nekaj minut, dokler listi ne uvenejo Take lahko zmešamo tudi s krompirjem.
Kot priloga
Liste na hitro blanširamo v vreli osoljeni vodi (1–2 minuti), nato jih takoj prestavimo v mrzlo vodo, da ohranijo barvo. Postrežemo jih z oljčnim oljem, limoninim sokom ali pa jih uporabimo kot del drugih jedi (npr. testenin, rižot).
Cikorijini listi so blago grenki, kar jedi doda edinstven okus. Grenkobo lahko zmanjšamo z blanširanjem ali zmešavanjem z blažjimi okusi. So odličen vir vitaminov (A, C, K) in mineralov ter podpora zdravi prebavi.