Članek

Na krožniku

4 odlične alternative za testenine

Ko pomislimo na testenine imamo v mislih pšenične ali pa jajčne. Ne ene ne druge za diabetike niso preveč priporočljive saj vsebujejo veliko ogljikovih hidratov in poskrbijo za porast vašega krvnega sladkorja.

Morda pred športno aktivnostjo, vsekakor pa ne kot glavno jed vsak drugi dan.
Če pa si vseeno ne znate predstavljati svoje prehrane brez testenin vam v nadaljevanju članka ponujamo nekaj bolj zdravih nadomestkov.

Za začetek naj navedeno nekaj ključnih značilnosti, ki jih morate vedeti preden se začnete prehranjevati z njimi:
- Višja cena naj vas ne odvrne od nakupa saj dobite s hranili več kot v navadnih testeninah.
- V njih je večji delež vlaknin, zato vam bodo v pomoč pri prebavi
- Imajo nižjo kalorično vrednost in seveda malo beljakovin, zato boste morda lačni, če bo omaka lažja.
- So naravno brez glutena in tako v veliko pomoč osebam s celiakijo in tudi tistim, k ise prehranjujejo s keto dieto.

Recepte lahko po milji volji kombinirate s katerokoli opcijo testenih, kar vam pač v danem trenutku najbolj paše oziroma imate v hladilniku.


Shirataki rezanci
Če štejete ogljikove hidrate in si neizmerno želite testenin so Shirataki rezanci najboljša izbira za vas. Gre za tradicionalno japonsko jed narejeno iz vlaknine glucomann, ki jo pridobijo iz vrtnine konjak. V Diti smo o obeh sestavinah že pisali, na voljo pa so tudi v naši spletni trgovini. Obstajajo tudi testenine z dodatkom tofuja, kar pripomore k zvišanju deleža beljakovin in boljši teksturi. Shirataki testenine so pakirane v vodi.


Za:
Ker gre za rezance imajo odlično teksturo in jih je prijetno jesti, občutek je kot pri navadnih rezancih.

Za:
Imajo visoko vsebnost vlaknin
So že kuhane in hitre za pripravo
Na voljo so še v drugih oblikah npr. kot špageti ali pa fettuccine.


Toda: morda bodo za prvič delovale nekoliko nenavadno, ker so v vodi, tudi vonj bo drugačen kot ste navajeni, toda, ko so skupaj z omako je vse v najlepšem redu.
Zaradi visoke vsebnosti vlaknin lahko razburkajo vašo prebavo
Nenavadno je, da imajo tako malo kalorij, le 5 kalorij na krožnik, toda, ker gre za naravno sestavino smo lahko brez skrbi.


Rezanci iz bučk
Gre preprosto za dolge in tanke trakove iz bučk. Visoka vsebnost vlaknin in nizka kalorična vrednost. Posebnost teh rezancev je ,da jih lahko pripravite tudi sami, potrebujete le primeren kuhinjski pripomoček, ki ga dobite v večjih trgovinah.
OH: 4 grami na krožnik


Za:
So presenetljivo okusne, še posebej, če jih pripravite sami. Trakci so dolgi in izgledajo podobno kot špageti, prav tako prijetna za žvečiti je tudi tekstura.
Tudi, če gre za kupljene so minimalno obdelani in zato neoporečni s tega vidika.
Vsebujejo vse učinkovine kot bučke seveda, kar vključuje vlaknine, vitamine, minerale in antioksidante.


Toda:
Niso žvečljivi kot navadne testenine
Niso za tiste, ki ne marajo bučk


Lahko jih uporabite na različne načine, s petom ali paradižnikovo omako se prilegajo organsko, ker pa vsebujejo malo beljakovin si lahko privoščite tudi mesno omako, da se boste bolje nasitili.


Rezanci iz palminovih sredic
Ti rezanci so narejeni z mehke palminove sredice in so narezani tako kot bučkini. Do sedaj ste morda že uporabljali palminove sredice, predvsem v kitajski hrani. Dobite jih v bolje založenih trgovinah z zdravo prehrano.
OH: 4 grami na krožnik
Za:
Pripravljene za takojšnje uživanje in lahke za pripraviti
So že rahlo slane, ker so konzervirane v slanici
Podoben okus imajo kot artičoke, kar pa je za nekatere lahko tudi minus.
Na voljo so tudi kot peresniki, špageti in še v drugih oblikah
Toda:
So prijetno hrustljavi in tudi mehki, če jih na hitro pokuhate toda ni isti občutek kot pri navadnih testeninah.
Ker jih ni potrebno kuhati jih lahko uporabite tudi namesto testenin v solati, sicer pa jih pripravite v katerikoli omaki.


Špageti iz zimskih bučk
Te lahko naredite edino sami, saj jih na policah trgovin ne boste našli. Zimsko bučo morate narezati na pol in skuhati nato pa z vilico izdolbete trakce in nato vse skupaj prelijete z omako po želji. Lahko pa daste notri še kaj drugega in do konca pečete, morda tudi z gratiniranim sirom po vrhu.


Za:
Za razliko od navadnih bučk to zimske bolj sladke in jih imajo radi tudi otroci. Tudi, če sicer zimskih buč še pogledajo ne.
Ko jih strgate s vilicami iz kože se lepo naredijo trakovi.
Zelo zdravi, saj so narejeni doma in iz domačih buč, saj na srečo te še ne pridejo preko Atlantika.
Tako kot navadne buče tudi zimske vsebujejo vlaknine, vitamine, minerale in antioksidante.


Toda:
Kar nekaj časa se kuhajo
Niso žvečljivi kot navadne testenine
Nekateri niso veliki ljubitelji zelenjave in za njih raje pripravite rezance iz zgornjega izbora.



#Diabetes #novice #Sladkor #testenine #ZdravaPrehrana