Članek

Vlaknine

Kaj morate jesti vsak dan?

Dietologi že nekaj časa poudarjajo pomen vlaknin. Uživati jih je potrebno redno, vsak dan.

Vlaknine, ki sodijo med počasi razgradljive in nerazgradljive ogljikove hidrate –oligo saharide in polisaharide - v sadju, stročnicah, zelenjavi in žitaricah, pa tudi oreščkih in semenih, se delijo na netopne in topne.
Med najpogostejše vlaknine na sodobnem jedilniku se uvrščajo celuloza, dekstrin, hitin, lignin in pektin. Čeprav jih človek v svojih prebavilih zelo slabo oziroma skorajda ne prebavlja, pa igrajo zaužite vlaknine pomembno vlogo za zdravje, mladostnost in vitalnost. Netopne vlaknine spodbujajo prebavo in presnovo, mehčajo blato in povečujejo njegov volumen ter omogočajo redno iztrebljanje.

S topnimi vlakninami pa se prehranjujejo črevesne bakterije v debelem črevesu, iz vlaknin tvorijo maščobne kisline (s kratkimi verigami) in pline. Dnevni odmerek 30 gramov vlaknin uravnava količino sladkorja v krvi, znižuje krvni tlak in zmanjšuje količino nevarnega LDL holesterola v krvi. Ste danes že pojedli pest oreščkov, par žlic ovsenih kosmičev, jabolko, rezino polnozrnatega kruha, skledico zelja…?

#Novice #ZdravaPrehrana #zelje #Vlaknine #KrvniSladkor