Članek

Preverite svojo ogroženost

Imate prediabetes?

O prediabetesu govorimo, kadar je krvni sladkor višji kot običajno, vendar ne dovolj visok za diagnozo sladkorne bolezni tipa 2. Prediabetes pomeni veliko tveganje za razvoj kroničnega obolenja zato je preventiva v tej fazi ključnega pomena.

Dober način za ugotovitev ali se z vašim krvnim sladkorjem dogaja kaj problematičnega je, da opravite test ogroženosti za sladkorno bolezen, ki ga je v sodelovanju z mininstrstvom za zdravje razvil Zavod Diabetes. Test pokaže, kakšna je nagnjenost k diabetesu na podlagi dejavnikov tveganja, ki so v prvi vrsti: družinska nagnjenost, telesna teža in neaktiven življenjski slog. Test je doslej opravilo že več kot petindvajset tisoč uporabnikov, kar priča, da se vedno več ljudi zaveda nevarnosti sladkorne bolezni in išče rešitve.
Če vam test pokaže, da ste ogroženi, nikar ne odlašajte in čim prej preverite raven vašega krvnega sladkorja. V okviru nacionalne kampanje Bodi odličnjak jeseni Zavod Diabetes organizira več diabetes info točk z meritvami krvnega sladkorja in deljenjem izobraževalnih gradiv, ki se jih vsekakor udeležite.


Kakšni so znaki prediabetesa?
Prediabetes je stanje, ko povišan krvni sladkor še ne povzroča bolezenskih znakov, čeprav se že okvarja drobno ožilje. Ko so te okvare že prešle stopnjo za diagnosticiranje diabetesa, se pojavijo klasičnimi simptomi: povečana žeja, pogosto uriniranje, lakota, utrujenost, zamegljen vid, otrplost, mravljinčenje v stopalih ali rokah, pogoste okužbe in rane, ki se počasi celijo. Če pravočasno ukrepate, lahko prediabetes zaustavite,
Uživajte zdravo prehrano z dovolj sadja in zelenjave, polnozrnatimi žiti in kvalitetnimi beljakovinami iz mesa, mleka in jajc. Z dovolj beljakovinske hrane ima človek dalj časa občutek sitosti, kar pomaga pri hujšanju, kajti zelo verjetno je vaša telesna teža previsoka.
Bodite bolj telesno aktivni in pojdite na sprehod vsak dan ne glede na vreme. Deset tisoč korakov dnevno prepreči večino kroničnih nenalezljivih bolezni. Ko boste izgubili odvečno telesno težo, se bo znižal nivo krvnega sladkorja, pa tudi maščobe v krvi in tlak.


Če kadite, prenehajte, kajti cigaretni dim pospešuje aterosklerozo, h kateri so nagnjeni sladkorni bolniki, pa še toliko ostalim težavam se boste izognili.

#Novice #MedicinaInPreventiva #Diabetes #prediabetes