Članek

Diabetes in prehrana

Diabetične sladice

Kakšna je idealna sladica za diabetika? Takšna, ki ne vsebuje veliko moke, sladkorja in maščob. Zelo primerni so razni sadni zavitki, vključno s priljubljenim jabolčnim “ štrudljem”, želatine, panakota z jogurtom, sladice iz kaš, manj mastne skute, s suhim sadjem itd. Pomembno je, da se belemu sladkorju izognemo in ga nadomestimo bodisi s sadnim sladkorjem ali sladkim suhim oz. kandiranim sadjem. Izogibamo se tudi umetnih sladil, ker jih povezujejo z nastankom raka.

Brunsliji, švicarski čokoladni piškoti

Za 25 piškotov potrebujemo:

  • 30 g stevije v prahu

  • 125 g zmletih mandljev

  • 1 noževa konica cimeta v prahu

  • 1 jedilna žlica bele moke

  • 1 beljak

  • 50 g na koščke nalomljene ali stopljene temne čokolade z 90 % deležem kakava

Zmešamo stevijo v prahu, mandlje, cimet in moko. Beljak stepemo v sneg in ga previdno primešamo tej zmesi. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo. Umešamo v mandljevo zmes in zgnetemo v testo. Mizo posipamo z malce stevije v prahu in nato testo za brunslije plosko razvlečemo (ne valjamo, saj se testo lepi). Z modelčki za piškote izrežemo poljubne oblike in jih polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pustimo, da se vsaj eno uro sušijo. Pečico segrejemo na 220 °C. Brunslije na srednji prečki pečice pečemo 5 minut pri 220 °C.

1 piškot vsebuje:

  • kalorij 42

  • beljakovine 1,4 g

  • ogljikovi hidrati 1,6 g

  • maščobe 3,5 g

Strjenka iz malin


Diabetično, nizkokalorično in zelo okusno, podobno panakoti, le da smo dodali še maline.

Za 6 porcij potrebujemo:

  • 35 dag malin

  • 2 lončka jogurta

  • 1 dl sladke smetane

  • 8 lističev želatine

  • 4 žličke pomarančnega soka

  • 1 žličko naribane pomarančne lupine

  • 3 žličke stevije

  • vanili sladkor

Želatino namočimo v mrzli vodi, da nabrekne. Segrejemo pomarančni sok in vanili sladkor, dodamo naribano pomarančno lupino in ožeto želatino, da se razpusti. Ohladimo ter primešamo k jogurtu in stepeni smetani in maline. Mešanico vlijemo v modelčke, oplaknjene z mrzlo vodo in pustimo na hladnem najmanj tri ure. Če strjenka noče iz modelčkov, jih s spodnjim delom za kratek čas potopite v vrelo vodo.

1 porcija vsebuje:

  • kalorij 138

  • ogljikovih hidratov 12 g

  • beljakovin 5 g

  • maščob 7 g

  • nasičenih maščob 3 g

  • vlaknin 1 g

#DiabetesInPrehrana #DiabetičneSladice #recepti