
BUČKE GI = 15
Bučke imajo nizek glikemični indeks in so v diabetični prehrani visoko uvrščene. Poleg korenja, špinače in ohrovta so tudi bučke i bogate z betakarotenom, antioksidantom, ki varuje pred številnimi boleznimi.
JABOLKA GI = 39
Jabolka vsebujejo od 8 do 24 % sladkorja, zato pri diabetesu izbiramo manj sladke sorte. Jabolka najdemo v spodnji polovici lestvice glikemičnih indeksov, vendar naj diabetiki z njimi (kot z vsem sadjem) ne pretiravajo. Jabolčni sok za odžejanje, razen če ga zelo ne razredčimo z vodo, ni primeren za diabetike, ker vsebuje preveč sladkorja in nič vlaknin.
GRAH GI = 51
Grah ima zmeren GI, ker vsebuje počasi razgradljiv škrob amilozo, zaradi česar je za diabetike bolj priporočljiv od krompirja. Na grah se j večkrat spomnimo pozimi, saj je tudi zamrznjen grah dobra izbira.
KOKOS GI = 45
Kokos ima med eksotičnim sadjem najnižji glikemični indeks. Kokosova moka je ustrezno nadomestilo moke pri peki diabetičnih peciv.
KROMPIR GI = 85
Krompir je tipično škrobno živilo in se zaradi obilice lahko razgradljivega škroba amilopektina hitro pretvori v glukozo. Zato ima visok GI in se ga je bolje ogibati. Če je v prilogi k mesu krompir, je treba v obrok vključiti več zelenjave, lahko kot prikuho ali v solati.
POMARANČE GI = 43
Z zmerno visokim glikemičnim indeksom so pomaranče (1 - 2 na dan) primerne tudi za diabetike. Boljša od naravnega pomarančnega soka je cela pomaranča, ker vsebuje več vlaknin.
LUBENICE GI = 72
Koliko lubenice lahko zaužije diabetik? Ker je nihova glikemična obremenitev manjša od GI se porcija lubenice pokaže kot relativno nedolžno živilo z nizko glikemično obremenitvijo.
MED GI = 73
Razpon glikemičnega indeksa se giblje od 61 do 73, odvisno ali je med svetlejši ali temnejši. Ta manj dvigne krvni sladkor.