Članek

Diabetes in prehrana

Pomen zdrave prehrane pri diabetesu

Diabetes tipa 2 sodi med bolezni življenjskega stila, saj ga dobimo zaradi slabih življenjskih navad, predvsem premalo gibanja in nepravilne, količinsko bogate prehrane, ki jo je treba najkasneje ob diagnozi spremeniti.

Cilj zdrave prehrane pri diabetesu je ureditev:

  • krvnega sladkorja

  • krvnih maščob (holesterol),

  • telesne teže.

Zdrava prehrana je osnovni terapevtski ukrep pri diagnozi diabetesa. Če to ne pomaga, sledi farmakološko zdravljenje s tabletami/inzulinom. Diabetik se mora zavedati, da je bolj kot drugi ogrožen z boleznimi srca in ožilja in temu primerno prilagoditi prehrano: tako količinsko, kot glede na izbor živil in način priprave.

Uro in pol po obroku se krvni sladkor zviša sorazmerno s tem, kar smo pojedli. Če je obrok vseboval preveč ogljikovih hidratov, se bo glukoza v krvi zvišala. Zato naj bodo obroki sestavljeni v pravilnem sorazmerju med ogljikovimi hidrati (kruh, krompir, riž, testenine), beljakovinami (meso, mleko, jajca ter mlečni in mesni izdelki) ter maščobami (olje, maslo). Hrano naj diabetik vedno kombinira tako, da vključi v obrok čim več rastlinskih vlaknin, ki upočasnjujejo presnovo ogljikovih hidratov v krvni sladkor.

#KrvniSladkor #DiabetesInPrehrana #DiabetesTipa2 #Prehrane #FarmakoloskoZdravljenje #KrvneMaščobe