

ČOKO TSAMPA ali ZDRAV ČOKOLINO
Za 1 osebo potrebujemo:
50 g čoko tsampe – najdete jo v Spletni trgovini DIABETES
250 ml vode ali mleka
1/2 popečene banane
1 košček temne čokolade
1 žlica arašidovega masla
pest popraženih arašidov
Tsampo damo v skodelico in prelijemo s toplim mlekom ali vodo. Vse skupaj dobro premešamo, da se znebimo grudic. Počakamo nekaj minut, da se tsampa zgosti, dodamo popečeno banano, arašidovo maslo, čokolado in arašide.
Tsampo so v preteklosti uživali že tibetanski menihi. Osnova je pražen ječmen, zmlet v moko. Tsampa je toplotno obdelana, kar pomeni, da kuha ni potrebna. Je bistveno bolj nasitna kot njej podobne kaše (zdrob, ovseni kosmiči, pirini kosmiči,..) in vsebuje nekoliko več beljakovin kot kaše: 14 g na 100 g pražene ječmenove moke. Hkrati vsebuje tudi visok delež prehranske vlaknine in tako ugodno vpliva na raven krvnega sladkorja.