Zadnje
Po novih podatkih je število odraslih, ki živijo s sladkorno boleznijo po vsem svetu, preseglo 800 milijonov, kar je več kot štirikrat več od leta 1990. Gre za posledico naraščanja debelosti, pomanjkanja telesne dejavnosti in socialne neenakosti.
pred 1 dan
Možganski trening po 50. letu

Prebavila - skupek organov za normalno delovanje telesa

K prebavilom štejemo ustno votlino, požiralnik, želodec, dvanajstnik ter tanko in debelo črevo. Vendar pa so to samo glavni organi prebavne poti, na njej bistveno sodelujejo tudi žleze s svojimi izločki, ki pomembno posegajo v prebavo. Usta niso pomembna samo zato, ker se v njih hrana mehanično predela, v slini je tudi ferment, ki razgrajuje sladkorje. Dobro prežvečena hrana v ustih lahko človeka obvaruje marsikatere nevšečnosti. S požiranjem potisnemo hrano v požiralnik, od tu dalje potuje s pomočjo valovanja krožno in vzdolžno potekajočih mišic, ki ovijajo vso prebavno cev.

Želodec je vrečast organ, ki ga na notranji strani odeva sluznica, polna žlez. Tu se s pomočjo solne kisline in drugih fermentov hrana pripravi na izsrkavanje hranilnih snovi, predvsem v tankem črevesu. Če delovanje želodca ni popolno, lahko pride do motenj pri vsrkavanju hranil iz črevesa, zato taki bolniki telesno oslabijo in imajo težave, ki jih občutijo v obliki bolečin in krčev. V dvanajstniku in tankem čreve

Ajdovi kaneloni - pametna izbira sestavin za nižji GI

Diabetična kuhinja ni za ljudi brez domišljije, saj je potrebno kar precej domiselnosti, da sestavimo jed, ki bo okusna in hkrati prijazna do krvnega sladkorja. Dober primer so kaneloni, ki so jih naše mame delale z belo moko, jajci in mlekom in kot taki niso pretirano primerne za diabetike. Drugače pa je, če vzamemo namesto bele ajdovo moko, ki ima nižji glikemični indeks in jih pripravimo z različnimi nadevi, v našem primeru iz gob in zelja. Ti imajo zaradi več vlaknin tudi nižjo glikemično obremenitev od palačink.

Ajdovi kaneloni z zeljem in gobami Nadev:17 dag gob4 dag pancetepol manjše zeljnate glavepol čebuletimijan, rožmarin2 kozarca jušne osnove2 žlici oljčnega oljasol, sveže strt poper preliv2 žlici kisle smetane1 jajcemuškatni orešček5 dag parmezana 5 dag ovčjega sira Iz ajdove moke, jajc in mleka stepemo maso za palačinke, solimo in v teflonski ponvi z malo olja spečemo 8 palačink. V kozici popražimo narezano panceto in sesekljano čebulo, dodamo očiščene in narezane gobe (ju

Kislo ali presno?

Vsebuje številne vitamine, minerale in antioksidante, ki imajo izredno ugoden vpliv na zdravje. Poglejmo, zakaj je vključevanje zelja v prehrano diabetikov izrednega pomena.Zelje je znana vrtnina z izredno nizko energijsko in visoko hranilno vrednostjo, poleg vitaminov, mineralov pa vsebuje prehranske vlaknine in druge zdravju koristne snovi. Poznamo zgodbo o kapitanu, ki je na dolgo plovbo vzel zaloge zelja in tako rešil mornarje skorbutom, oziroma pomanjkanjem vitamina C. 100 gramov zelja zagotovi 43 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa po vitaminu C, kar je v zimskih dneh izredna podpora normalnemu delovanju imunskega sistema, sicer pa ohranjanja zdravja kože in dlesni, saj sodeluje pri tvorbi kolagena, kar zmanjša tveganje za razvoj kožnih in paradontalnih bolezni. Vemo, da so k tem boleznim posebej nagnjeni ljudje z diabetesom. V zelju najdemo tudi vitamin E, ki nas ščiti pred oksidativnim stresom, ta pa je eden glavnih dejavnikov za razvoj številnih sodobnih bolezni. Vitamin A

pred 6 dnevi
Darilo ob sklenitvi naročnine - SLOVENSKA DIABETIČNA KUHARICA
pred 6 dnevi
Revija Dita - več o diabetesu
Nov 13, 2024
KATARINA FATUR
Diabetolog svetuje