Zadnje
Po novih podatkih je število odraslih, ki živijo s sladkorno boleznijo po vsem svetu, preseglo 800 milijonov, kar je več kot štirikrat več od leta 1990. Gre za posledico naraščanja debelosti, pomanjkanja telesne dejavnosti in socialne neenakosti.
pred 4 dnevi
Post za boljši sladkor
Banner

Barvito in zdravo kosilo

Za 4 osebe potrebujemo:

8 perutničk
4 rdeče pese (40 dag)
2 rumeni bučki
4 žlice oljčnega olja
2 žlici kisa
sol, sveže strt poper
žlička kurkume
žlička kumine
8 dag skute
2 žlici kisle smetane
glavica radiča

Rdečo peso skuhamo, ohladimo, olupimo in naribano pripravimo v solati z oljčnim oljem, kisom, strto kumino in soljo.
Bučke narežemo na četrtine, prepolovimo in izdolbemo sredico. Narežemo na tanjše kose in na vročem olju popečemo. Solimo, popramo in dodamo kurkumo za lepo rumeno barvo. Še malo popražimo in odstavimo.
Oprane, otrte in posoljene perutničke popečemo v ponvi z malo olja. Vsako jed postrežemo posebej v listih radiča štrucarja.

1 porcija vsebuje:
kalorij
ogljikovih hidratov
beljakovin
maščob


Čas je za čemaž!

Čemaž je divja rastlina, prepoznamo jo po značilnem vonju po česnu. Bogata je s kalijem, cinkom ter vitaminom C in B6. Je odličen »čistilec« prebavil, pomaga pri izločanju težkih kovin iz telesa, izboljšuje tudi krvno sliko ter čisti obloge v ožilju. Pripisuje se mu moč naravnega antibiotika, zato si zdaj pripravite odličen čemažev pesto za zimo in skutni namaz za sproti.

ČEMAŽEV PESTO
Potrebujemo:
150 g čemaža
žlico grobe soli
150 ml olivnega olja
V mešalniku sesekljamo čemaž z grobo soljo, dodajamo olivno olje, dokler ni ravno prav gosto. Pesto naložimo v steklene lončke v dveh korakih; najprej do polovičke, z žličko potlačimo, da izpodrinemo morebitne zračne mehurčke in nato naložimo preostali pesto, tako, da ostane 1 cm do roba. Še enkrat potlačimo in očistimo rob ter zalijemo z olivnim oljem.


ČEMAŽEV SKUTIN NAMAZ
Potrebujemo
šopek čemaža
250 g skute
žlico kisle smetane
žličko olivnega olja
ščep soli, strt poper

Čemaž zrežemo ali sesekljamo v mešalniku. Zmešamo s skuto in kislo smetano, soli

Neverjetno koristen kakav

Med slednje se po ugotovitvah raziskovalcev uvršča tudi kakav. Ameriški znanstveniki, specialisti za hrano in prehrano (nutricionisti) ob izsledkih svojih dosedanjih, zlasti pa najnovejše raziskave potrjujejo zdravilno moč kakava in njegov vpliv na presnovo sladkorja v organizmu. Svoje spodbudne ugotovitve o vplivu kakava (z njim je bogata temna čokolada) na uravnavanje sladkorja v krvi, so znanstveniki z nove celine objavili v The Journal of Nutritional Biochemistry. Zdravilne rastlinske snovi, flavonoli v kakavu ugodno delujejo na debelost, inzulinsko rezistenco in glukozno toleranco. Njihovi britanski kolegi pa poudarjajo, da polifenoli v kakavu znižujejo maksimalne vrednosti krvnega sladkorja pri hiperglikemiji, povečujejo občutljivost na inzulin in znižujejo vrednosti sladkorja v krvi na tešče.
Navdušeni nad svojimi spoznanji raziskovalci poudarjajo, da košček ali dva temne čokolade, z visoko vsebnostjo kakava, na diabetičnemu jedilniku ne bi smela biti več tabu. Pomembna je le zm

Nov 18, 2024
Darilo ob sklenitvi naročnine - 2 ZOBNI ŠČETKI
Nov 18, 2024
Revija Dita - več o diabetesu
Nov 13, 2024
KATARINA FATUR
Diabetolog svetuje
Trgovina