Po novih podatkih je število odraslih, ki živijo s sladkorno boleznijo po vsem svetu, preseglo 800 milijonov, kar je več kot štirikrat več od leta 1990. Gre za posledico naraščanja debelosti, pomanjkanja telesne dejavnosti in socialne neenakosti.
Rdečo peso skuhamo, ohladimo, olupimo in naribano pripravimo v solati z oljčnim oljem, kisom, strto kumino in soljo. Bučke narežemo na četrtine, prepolovimo in izdolbemo sredico. Narežemo na tanjše kose in na vročem olju popečemo. Solimo, popramo in dodamo kurkumo za lepo rumeno barvo. Še malo popražimo in odstavimo. Oprane, otrte in posoljene perutničke popečemo v ponvi z malo olja. Vsako jed postrežemo posebej v listih radiča štrucarja.
Čemaž je divja rastlina, prepoznamo jo po značilnem vonju po česnu. Bogata je s kalijem, cinkom ter vitaminom C in B6. Je odličen »čistilec« prebavil, pomaga pri izločanju težkih kovin iz telesa, izboljšuje tudi krvno sliko ter čisti obloge v ožilju. Pripisuje se mu moč naravnega antibiotika, zato si zdaj pripravite odličen čemažev pesto za zimo in skutni namaz za sproti.
ČEMAŽEV PESTO Potrebujemo: 150 g čemaža žlico grobe soli 150 ml olivnega olja V mešalniku sesekljamo čemaž z grobo soljo, dodajamo olivno olje, dokler ni ravno prav gosto. Pesto naložimo v steklene lončke v dveh korakih; najprej do polovičke, z žličko potlačimo, da izpodrinemo morebitne zračne mehurčke in nato naložimo preostali pesto, tako, da ostane 1 cm do roba. Še enkrat potlačimo in očistimo rob ter zalijemo z olivnim oljem.
ČEMAŽEV SKUTIN NAMAZ Potrebujemo šopek čemaža 250 g skute žlico kisle smetane žličko olivnega olja ščep soli, strt poper
Čemaž zrežemo ali sesekljamo v mešalniku. Zmešamo s skuto in kislo smetano, soli
Neverjetno koristen kakav
Med slednje se po ugotovitvah raziskovalcev uvršča tudi kakav. Ameriški znanstveniki, specialisti za hrano in prehrano (nutricionisti) ob izsledkih svojih dosedanjih, zlasti pa najnovejše raziskave potrjujejo zdravilno moč kakava in njegov vpliv na presnovo sladkorja v organizmu. Svoje spodbudne ugotovitve o vplivu kakava (z njim je bogata temna čokolada) na uravnavanje sladkorja v krvi, so znanstveniki z nove celine objavili v The Journal of Nutritional Biochemistry. Zdravilne rastlinske snovi, flavonoli v kakavu ugodno delujejo na debelost, inzulinsko rezistenco in glukozno toleranco. Njihovi britanski kolegi pa poudarjajo, da polifenoli v kakavu znižujejo maksimalne vrednosti krvnega sladkorja pri hiperglikemiji, povečujejo občutljivost na inzulin in znižujejo vrednosti sladkorja v krvi na tešče. Navdušeni nad svojimi spoznanji raziskovalci poudarjajo, da košček ali dva temne čokolade, z visoko vsebnostjo kakava, na diabetičnemu jedilniku ne bi smela biti več tabu. Pomembna je le zm