

Krom ugodno vpliva na mehanizem uravnavanja krvnega sladkorja, saj vpliva na insulin in vnos glukoze v celice. Inzulin se ob povišani ravni glukoze v našem krvnem obtoku začnejo sproščati iz celic trebušne slinavke. Inzulin se nato veže na inzulinske receptorje, jih aktivira in stimulira privzem glukoze v celice. Poleg delovanja na presnovo ogljikovih hidratov oziroma glukoze, ima inzulin vpliv tudi na presnovo beljakovin in maščob. Če kroma ni, se delovanje insulina blokira in s tem zviša raven glukoze v krvi. Kadar je dnevni vnos kroma manjši od 20 mikrogramov lahko pride do motene glukozne tolerance. Ob dolgotrajnem pomanjkanju kroma lahko pride do hiperglikemije, hiperlipidemije in izgube teže. Ocenjuje se, da odrasel človek za normalno delovanje našega telesa potrebuje med 30 in 100 mikrogramov kroma dnevno.
Krom se v prehrani nahaja v obliki trivalentnega kroma. Krom v prehrani najdemo naslednjih živilih: v polnovrednih žitih, pšeničnih kalčkih, mesu, telečjih jetrih, pivskem kvasu, kakavu, školjkah, krompirju, oreščkih, jajcih, gobah in nekaterih vrstah zelenjave. Pomembno je, da uživamo zdravo, raznoliko in uravnoteženo prehrano, saj tako zagotovimo telesu, da pokrije vse svoje potrebe. Krom je na trgu dobiti tudi v obliki prehranskega dopolnila, kadar obstaja zdravstvena indikacija za uživanje le tega, je pomembno, da smo pri nakupu dopolnila pozorni na to, da kupimo kvaliteten in preverjen izdelek.
Vsrkavanje trivalentnega kroma, ki ga najdemo v hrani je zelo slaba (0,5 in 2%). Na vsrkavanje kroma vplivajo različni dejavniki v prebavnem traktu, kot sta na primer askorbinska kislina in vlaknine. Absorpcijo zmanjšajo nekatere spojine, na primer magnezijev ali kalcijev karbonat.
Zavedati se moramo, da pri vnosu kroma nikakor ne smemo pretiravati, saj je le ta v prevelikih količinah lahko toksičen, čeprav velja poudariti da je toksičnost v hrani vsebovanega trivalentnega kroma majhna, v primerjavi s šestvalentnim, ki velja za nevarnega. Poklicna izpostavljenost vdihavanju šestvalentnega kroma velja za zdravju škodljivo. Ob prevelikih vnosih lahko pride do genotoksičnosti, hepatotoksičnosti, ledvične odpovedi in manjše reproduktivne sposobnosti.