V črevesju se nahaja triilijone bakterij, med katerimi mnoge razgrajujejo ogljikove hidrate, ki bi sicer ostali neprebavljeni. Pred nedavnim je bila izvedena obsežna študija, ki je med temi bakterijami odkrila vrsto takih, ki bi lahko beta celicam pomagale zmanjševati odpornost na inzulin.
Iz vzorcev blata več kot 300 ljudi so pobrali metabolite in jih primerjali z njihovimi ravnmi inzulinske odpornosti. Ugotovili so, da je večja odpornost na inzulin povezana s prekomerno količino ogljikovih hidratov v blatu. Črevesje ljudi z višjo odpornostjo na inzulin in večjo količino monosaharidov v blatu, je vsebovalo več bakterij iz reda Lachnospiraceae, tistih z manjšo odpornostjo in količino monosaharidov pa več bakterij tipa Bacteroidales. Slednje prebavljajo ogljikove hidrate, pri čemer jih je največ prebavila vrsta bakterij Alistipes indistinctus. Ob zmanjšani količini neprebavljenih ogljikovih hidratov, je omenjena bakterija v nadaljni raziskavi na miših, uspešno znižala tudi krvni sladkor in zmanjšala odpornost na inzulin.
Ugotovitve raziskave so pokazale, da bi lahko prisotnost črevesnih bakterij tipa Lachnospiraceae torej razumeli kot biomarker za odkrivanje pre-diabetesa. Podobno pa lahko zdravljenje s probiotiki, ki vsebujejo bakterije A. Indistinctus izboljša toleranco na glukozo pri tistih s povišanim sladkorjem v krvi.