14. november - Svetovni dan diabetesa - diabetes INFO točka na Prešernovem trgu od 12. do 14. ure. Tema letošnjega svetovnega dne je: SLADKORNA BOLEZEN IN DOBRO POČUTJE.
Ajdovi kaneloni - pametna izbira sestavin za nižji GI
Diabetična kuhinja ni za ljudi brez domišljije, saj je potrebno kar precej domiselnosti, da sestavimo jed, ki bo okusna in hkrati prijazna do krvnega sladkorja. Dober primer so kaneloni, ki so jih naše mame delale z belo moko, jajci in mlekom in kot taki niso pretirano primerne za diabetike. Drugače pa je, če vzamemo namesto bele ajdovo moko, ki ima nižji glikemični indeks in jih pripravimo z različnimi nadevi, v našem primeru iz gob in zelja. Ti imajo zaradi več vlaknin tudi nižjo glikemično obremenitev od palačink.
Ajdovi kaneloni z zeljem in gobami Nadev:17 dag gob4 dag pancetepol manjše zeljnate glavepol čebuletimijan, rožmarin2 kozarca jušne osnove2 žlici oljčnega oljasol, sveže strt poper preliv2 žlici kisle smetane1 jajcemuškatni orešček5 dag parmezana 5 dag ovčjega sira Iz ajdove moke, jajc in mleka stepemo maso za palačinke, solimo in v teflonski ponvi z malo olja spečemo 8 palačink. V kozici popražimo narezano panceto in sesekljano čebulo, dodamo očiščene in narezane gobe (ju
Kislo ali presno?
Vsebuje številne vitamine, minerale in antioksidante, ki imajo izredno ugoden vpliv na zdravje. Poglejmo, zakaj je vključevanje zelja v prehrano diabetikov izrednega pomena.Zelje je znana vrtnina z izredno nizko energijsko in visoko hranilno vrednostjo, poleg vitaminov, mineralov pa vsebuje prehranske vlaknine in druge zdravju koristne snovi. Poznamo zgodbo o kapitanu, ki je na dolgo plovbo vzel zaloge zelja in tako rešil mornarje skorbutom, oziroma pomanjkanjem vitamina C. 100 gramov zelja zagotovi 43 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa po vitaminu C, kar je v zimskih dneh izredna podpora normalnemu delovanju imunskega sistema, sicer pa ohranjanja zdravja kože in dlesni, saj sodeluje pri tvorbi kolagena, kar zmanjša tveganje za razvoj kožnih in paradontalnih bolezni. Vemo, da so k tem boleznim posebej nagnjeni ljudje z diabetesom. V zelju najdemo tudi vitamin E, ki nas ščiti pred oksidativnim stresom, ta pa je eden glavnih dejavnikov za razvoj številnih sodobnih bolezni. Vitamin A
Orientalski polpeti s kvinojo in ovseno kašo
Z dodatkom orientalske kumine in jogurtove omake pa se sploh oddaljimo od naših krajev proti južnem Mediteranu.
Za 4 osebe potrebujete:150 g ovsenih kosmičev150 g kvinoje40 g zdrobljenega lana2 jajciVejico peteršiljaSol, poper
Omaka:
Lonček jogurta, idealen je grškiŽličko kisle smetaneSveža kumaraKapreLimonaOlivno olje
Sol
Priprava:Kvinojo dobro operemo in soljeno kuhamo 15 minut. Ko je kuhana jo stresemo v posodo v katero dodamo še mlete ovsene kosmiče, mleta lanova semena, ( ki so odlično živilo za vaše ožilje in prebavo ), jajci, peteršilj in kumino ter morebitne ostale začimbe, ki vam dišijo. Počakamo 10 minut, da se masa strdi. Z mokrimi rokami oblikujemo polpete, lahko pa tudi kroglice kot falafel ali pa kako drugo obliko.
Pri pečenju vam predstavljamo novost, ki jo morda še ne poznate, je pa precej bolj zdrava od klasičnega cvrtja, o katerem ne bomo izgubljali besed, le da je kalorična obremenitev takoj višja.Peka s peki papirjem. Uporabite ga tako, da iztrgate kvadrat, ga položite v