Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
28.03.2022
Avtor vprašanja: | Anica |
Lepo prosim za vaše mnenje, sploh ne vem, kaj naj naredim. Pred tremi meseci sem imela težave z želodcem. Vsak dan sem jedla mlečni riž / kupljen, pravi prepečenec, čokolino in še bi se našlo kaj neumnega,. Že 5 let sem v referenčni ambulanti zaradi sladkorja. Enkrat v petih letih sem imela tromesečno povprečje 7,2.Zdaj pa sem ob vsej tej hrani nabila na 8,5. Imam še putiko, težave s ščitnico, pritisk in holesterol. Za vse jemljem zdravila. Vsak dan redno hodim vsaj eno uro. Vsak dan si merim sladkor. Na tešče je do 6,8.mmol/l .Po zajtrku se po dveh urah giblje do 8,5. Po kosilu pa od 7,8 do 11. Po uri hoje je približno spet do 6,8 milimola.
Kaj mi svetujete?
Hvala za odgovor. Anica
ODGOVOR DIABETOLOGA
Glede sladkorja ni potrebno nič narediti, ker se bo vse uredilo samo. Sladkor je bolj nihal zaradi zaradi bolezni same in zaradi spremenjene prehrane. V času težav z želodcem niste uživali skoraj nič zelenjave in beljakovin, samo hitro prebavljiva škrobna živila in je seveda sladkor močno nihal. Sedaj, ko bo vse po "starem", pa se bo stanje normaliziralo. Če se hočete prepričati, merite večkrat sladkor dobro uro PO jedi in boste videli razlike - samo škrobno, kuhano živilo (mlečni riž npr.) ali prepečenec in normalna hrana (npr. košček kruha in pečeno jajce in kakšna zelenjava). Tako boste tudi zlahka pripravili najbolj zdrave obroke za Vas: manj ko sladkor niha po jedi, manj težav Vam bo delala sladkorna bolezen - samo dobrega kuharja morate imeti.