Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Nihanja sladkorja in diabetes tipa 1

13.12.2021

Avtor vprašanja: Maruša

Pozdravljeni,

Septembra so mi diagnosticirali sladkorno bolezen tipa 1, vendar se moje stanje zelo izboljšuje. Več kot mesec in pol sem že brez inzulina. Sicer sem na dieti, jem malo ogljikovih hidratov. Zadnji teden pa se mi dogaja, da mi po obroku sladkor skoraj nič ne naraste, včasih je še celo nižji kot pred obrokom. Tako drži 3 ure, potem pa mi začne naraščati in mi naraste na 7 do 8,5 mmol/l, potem pa začne padati. To se mi zgodi, kadar jem polnozrnati riž, testenine, krompir. Zanima me, ali je to dober znak in da trebušna slinavka do neke mere lahko deluje potem pa ne gre več in se sladkor zviša? Ali kaj bi naj to pomenilo? Vrednosti čez dan se gibljejo med 4,8 do 6,2 mmol/l

Najlepša hvala za vaš odgovor in lepo pozdravljeni.
Maruša

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

Težave z nihanjem glukoze niso noben poseben znak, ki bi vas moral skrbeti. Razlogov je več. Prvi je ta, da skoraj vedno vidimo remisijo klinične slike bolezni, ker si bolna trebušna slinavka ob dodajanju našega umetnega inzulina začasno (!) opomore in ga zato lahko dajemo manj ali včasih sploh nič. Za določen čas. Navadno se sicer izkaže, da je bolje, če dodajamo vsaj malo inzulina (4 ali 6 enot), ker s tem podaljšujemo remisijo. Taka remisija navadno traja od 6 mesecev do 2 leti, a vsak bolnik je različen. Če imate pravi diabetes tip 1 (dokazan s protitelesi in nizkim izločanjem C - peptida in enako inzulina), boste morali tudi kasneje računati na aplikacije inzulina, posebno v primeru večjih obremenitev (bolezen, poškodba, nosečnost, stres itd.). Je pa bistveno lažje voditi bolezen, če dosežemo vsaj nekaj remisije, ker potrebujemo malo inzulina in je z nizkimi odmerki bolezen dobro urejena, možnost hipoglikemij pa nizka.
Zamuda pri porastu krvnega sladkorja je navadno posledica diete. Škrobna živila se razgradijo hitro (pri kruhu poraste sladkor po 6 minutah), beljakovina in zlasti maščobe pa zelo počasi, rekord ima mislim nacho sir, kjer se učinek razgradnje maščob vidi še po 6 urah. Če uživate malo škrobnih jedi, je lažje voditi bolezen. A zaradi beljakovin in maščob prilagodite terapijo, da date nekaj inzulina (za OH del) pred obrokom, nekaj inzulina (za maščobe itd.) pa uro po jedi, ko računate, da se bo pojavil dvig. To se sliši zapleteno, a če boste opazovali posamezne jedi, boste hitro ugotovili, kako jih obvladati. Če imate intenzivirano terapijo (inzulin 4 krat dnevno), imate možnost dodelitve 24 - urnega senzorja. Sicer bi se morda dogovorili v vaši ambulanti, da vam posodijo enega teh sistemov in ob nošenju preverite vpliv vaših običajnih obrokov na gibanje sladkorja.
V začetku je vedno huje voditi bolezen, kot se zdi, potem pa postane tudi diabetes le še ena sitnost v življenju, ki jo moramo rešiti.
Lepo se imejte in srečno 2022!

 

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.