Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Težave z nihanjem sladkorja

01.12.2021

Avtor vprašanja: Jasmina P

Pozdravljeni,
imam težave z nihanjem glukoze v krvi, in sicer nekaj časa po obroku. Na tešče imam glukozo v referenčnih mejah, po obroku pa mi nivo glukoze v krvi pade, včasih tudi pod 3 mmol/L. Naredila sem si tudi glukozni test. Vrednost glukoze na tešče je bila 4,1 mmol/L, 2 uri po obremenitvi z 75g glukoze pa 3,1 mmol/L. Osebna zdravnica mi je samo svetovala manjše obroke z manjšim glikemičnim indeksom. Prosila bi še vaše mnenje. Hvala.

 

Odgovor diabetologa

Težave, ki jih opisujete, sodijo me "reaktivne" hipoglikemije. Pomeni, da nivo sladkorja ne pade zaradi stradanja, aktivnosti ali zdravil, pač pa zaradi hitrega skoka navzgor in potem strmega padca navzdol. Navadno se tako dogajanje pojavlja, kjer je diabetes že prisoten pri drugih članih družine ali pa je prisoten vsaj metabolni sindrom (povišan krvni pritisk ali telesna teža).
Tipičen obrok, ki to povzroča, je zajtrk: kruh (z namazom), kava ali čaj, se sproži dvig krvnega sladkorja po 6 minutah. približno uro do uro in pol se hrana še zadrži v želodcu, nato se ta izprazni, hrane zmanjka, sladkor v krvi pa takoj pade. 3 ure po zajtrku začutimo slabost, nelagodje, potenje (vse znake "lakote"), ki minejo, ko spet nekaj pojemo.
Rešitev je predlagala že vaša zdravnica. Uživati morate bolj mešane obroke, z vsaj polovico balastnih snovi, del škrobnih živil morate zamenjati z beljakovinami in maščobami.
Tipične jedi, ki ne naredijo težav: če namesto kruha in namaza pojemo pečeno jajce in kruh (dovolj beljakovin, dovolj kalorij v maščobah) in še kakšno papriko, naenkrat težav ne bo več. V splošnem je bolje, če obroke sestavljate - v paradižnikovo solato dodate mozzarelo in kuhano jajce, na rižoto naribate parmezan, na testenine dodate še popražen pršut ali panceto, na pečen puranji ali piščančji zrezek dodate še rezino sira, kivi ali banano narežete v jogurt, jabolko naribate v skuto in kislo smetano in tako naprej. Zagotovo ne boste lačni in tudi težav ne bi smelo biti več!

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.