Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Po blokadi povišan krvni sladkor

26.07.2019

Avtor vprašanja: Nejc

Tašča ima sladkorno bolezen tipa dva. Pred časom si je poškodovala mišico na palcu ene roke. Zdravniki so se odločili in ji dali blokado. Naslednje dni ima visoki sladkor tudi do 20.  Kaj lahko storimo da se bo stanje normaliziralo. 

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

Uporaba zdravilne mešanice za blokado bolečine praviloma vsebuje kortikosteroide, ki zavrejo reakcijo tkiva in zmanjšajo vnetje. Istočasno pa zavrejo delovanje hormonov, tako tudi inzulina. Ob tem se navadno poviša krvni sladkor, zato je potrebno za preprečevanje tega vpliva povišati predvsem odmerek antidiabetičnih zdravil. Glede na to, kaj sladkorni bolnik ima, navadno ukrepamo tako: povišamo le zdravila grupe sulfonil sečnin (Gliclada, Diaprel, Glucovance, Glurenorm, Daonil, najbolj optimalno NovoNorm). Kolikor to ne zadostuje, bi tak bolnik moral prejeti inzulinsko terapijo vsaj začasno (na primer eno od mešanic inzulina MIX (50) ali zjutraj ali ob kosilu ali oboje). Najbolje, da se v tem primeru sladkorni bolnik javi svojemu zdravniku ali diabetologu in se dogovori za začasno prilagojeno terapijo ob blokadi.

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.