Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Zamenjala več zdravil

04.07.2019

Avtor vprašanja: Alenka B.

Pred dobrim letom so mi ugotovili sladkorno bolezen tipa 2. Izmerjena vrednost je znašala 9,0 mmol/l, HbAc1 pa 7,5%. Diabetolog mi je predpisal Glukophage dvakrat na dan po 850 mg. Po teh tabletah sem imela prebavne motnje, jemala sem jih nekaj mesecev. Ob kontroli sem imela GK baz 9,1 in ista je bila tudi vrednost HbAc1. Zaradi prebavnih motenj mi je zdravnik predpisal Gliclada tablete. Prebavnih motenj več ni bilo, sem se pa zredila za 5 kg v treh mesecih, dobila sem velik trebuh in bila sem nenehno lačna. Diabetolog mi je zamenjal tablete za Glucophage XR 75 mg. Pojavile so se zopet prebavne motnje. 

Vrednosti izmerjene glukoze so vseskozi od 8,9 do 9,3 mmol/l, vrednost HbAc1 pa je 7,3 do 7,6%. 
Moje vprašanje je, zakaj se mi vrednosti ne spremenijo glede na spremenjeno terapijo? 
Katera zdravila bi vi predlagali? 

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

V enem vprašanju je pravzaprav več vprašanj, ki zahtevajo tudi več odgovorov. Sočasne okoliščine zelo vplivajo na urejenost sladkorja in zato ni linearne povezave tablete - sladkor. Najprej moramo vedeti, kdaj je bil sladkor merjen. Če ste bili zadnja 2 tedna zelo aktivni (vsaj 3x tedensko sprehod za 1,5 ure), potem je vrednost 9 mmol/l visoka. Če je merjeno po praznikih z manj gibanja in več hrane, je pravzaprav nizka. Enako velja za HbA1c, ki res kaže glukozno urejenost za zadnje 2 do 3 mesece (glede na življenjsko dobo rdečih krvničk in s tem hemoglobina), a vendarle se spet najbolj odražata zadnja 2 tedna.

Druga okoliščina je prehrana. Če ste zvečer aktivni, jedli pa ste le solato (brez kruha) in podobno, je vrednost na tešče 9 mmol visoka. Če pa ste jedli kruh ali sadje (ne da bi bilo potem še kaj aktivni zvečer po večerji), je vrednost 8 ali 9 mmol/l na tešče kar pričakovana.

Tretja okoliščina pa je res povezana s tabletami. Glucophage je šibkejše zdravilo, a je splošno koristno in bi načelno že moralo zadostovati, a žal ga ne prenašate. Gliclada je povsem drug tip zdravila, močnejši, a žal pogosto povzroči porast telesne teže (in lakoto 3 do 4 ure po zaužiti tableti), ker deluje na drug način. Zato Gliclado vzamemo najmanj, kolikor je potrebno ob prvem večjem obroku. Če nimate zajtrka, lahko vzamete zdravilo šele pri kosilu ali pa tudi razdelite tableto, pol zjutraj in pol zvečer, da se učinek porazdeli.

Glede tega bi predlagal menjavo Gliclade (ali pa znižanje na 0,5 tbl. + neko novo) in uvedbo zdravila iz grupe glukoretikov (npr. Forxiga ali Jardiance), ki delujejo tako, da sladkor izločimo v urin - ali pa iz grupe inkretinskega delovanja (DPP4 Januvia ali Trajenta), ki so blažje, a bi verjetno tudi zadostovale. Te tablete (obojne) so zelo preventivno koristne za več bolezni, medtem ko Gliclada deluje dobro, a je bolj primerna kot začasno zdravilo, na primer ob angini ali virozi, na potovanju ali med prazniki, kjer je močnejši učinek potreben (za 1 do 2 tedna). 

Vaš zdravnik mora dobiti potrditev od diabetologa, da ne bi imel težave z zavarovalnico, ki veliko stvari prepoveduje v domači ambulanti! (napisati mora vsaj E - konzultacijo obrazec.)

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.