Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

NAJ ZAČNEM ZDRAVLJENJE S TABLETAMI?

01.07.2019

Avtor vprašanja: M. Peternelj

Pred šestimi meseci sem imel na obdobnem zdravniškem pregledu izmerjeno glukozo na tešče 6,4 mmol/l. Čez en mesec sem opravil OGTT test. Na tešče sem imel 6,1 mmol/l in po dveh urah 7,8 mmol/l. Nato sem shujšal 10 kg z zdravo prehrano ter veliko gibanja tako da sem blizu idealne teže. Sladkor na tešče se mi je znižal na 5,5 do 5,8. Preverjeno tudi v laboratoriju. Po petih mesecih se mi je sladkor na tešče zvišal na 6,5 do 6,8 mmol/l. Kaj je vzrok tega porasta? Mi svetujete prehod na tablete? Zahvaljujem za vaš odgovor.

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

Krvni sladkor na tešče okoli 6,5 mmol in sladkor po testu 7,8 mmol sta mejni vrednosti. Če boste lahko z zdravim življenjem in predvsem veliko fizične aktivnosti to vzdrževali, bo v redu - je pa zelo težko dolgo časa držati strogo dieto.

Za sedaj še ne bi predlagal uvedbe tablet. Drug dejavnik pa je dednost: če so v družini vsi sladkorni bolniki, je tudi mejna vrednost znak, da se nekaj pripravlja, kar je trenutno še pod kontrolo. V tem primeru pa se hitreje odločimo za uvedbo tablet, govorim predvsem o tabletah metformina (Aglurab ali Glucophage. Če bi tablete res dobro prenašali, brez prebavnih motenj, bi bilo za vas lažje. Sladkor bi se uredil, teža ne bi naraščala, pa še preventivne pozitivne učinke terapije na ožilje in črevesno floro bi imeli. Zato bi v tem primeru (družinske obremenjenosti) že predlagal tableto ali dve na dan, sicer pa do nadaljnjega le dieto in aktivnosti dalje.

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.