Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

VISOK SLADKOR IN ČAKANJE NA PREGLED

13.03.2019

Avtor vprašanja: Žika K

Pred tremi dnevi sem si izmeril prvič krvni sladkor in mi je pokazalo 23,5 mmol/l. Zadnja dva dni sem zjutraj imel 16,9 mmol/l. Zdravnik mi je danes napisal napotnico za diabetologa vendar zaradi zasedonosti in moje odsotnosti ne morem na pregled in bom na vrsti šele čez 14 dni. Imam 34 let in vas prosim za kakšen nasvet, da bi si v tem času nekako zbil vrednost sladkorja v krvi. 
Vnaprej se zahvaljujem za odgovor.


ODGOVOR DIABETOLOGA

Glede na tako visoke vrednosti sladkorja bi morali iti na pregled čimprej! A če vas nočejo vzeti, je to drug problem. Vedeti morate, da se sladkor poviša SAMO ob uživanju škrobnih živil, to so: kruh, krompir, makaroni, riž, sadje in podobno. NE poviša pa se ob uživanju zelenjave in mesa. Čeprav pri vas samo iz rezultata meritev ne moremo reči, za kakšno okvaro gre in kaj boste potrebovali v terapiji, lahko začasno uživate predvsem beljakovinske jedi: meso, sir, jajca, skuta itd. in zelenjavo (solata, pesa, brokoli itd.) Za priboljške lahko pojeste nekaj orehov, arašidov, pistacij in več tudi uživajte tekočine. Kruha in škrobnih živil se izogibajte, vzemite, le toliko, kolikor boste porabili ob fizičnem delu. Z gibanjem se sladkor porablja po drugih poteh, tudi brez hormona inzulina!

Upam, da bo šlo vse v redu!

Upam, da bo šlo brez večjih težav !!

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.