Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Presaditev trebušne slinavke

02.11.2018

Avtor vprašanja  

Imam diabetes tip 1 że 32 let. Stara sem 51 let. Zadnji 2 leti imam zelo nestabilen sladkor, ki niha iz hipe do 20 mmol. Nikakor ga ne morem urediti, čeprav sem imela prej dokaj urejeno sladkorno. Zanima me, kaj moram storiti, da se prijavim na presaditev pankreasa in kakšne pogoje moram izpolnjevati. Hvala za odgovor, Lp, Andreja

Odgovor diabetologa:

Presaditev trebušne slinavke ni bila nikoli način urejanja diabetesa, pač pa izhod v sili in ena od oblik zdravljenja diabetesa. Niti se ne spominjam, ali obstaja "čakalna" vrsta za to, morate vprašati kar v Ljubljano na Endokrinologijo in oddelek za diabetes na Kliničnem centru. Presaditev je navadno potrebna, če pride do končne odpovedi ledvic in dialize in če se že ureja in čaka na presaditev ledvice, se pogosto presadi oba organa (ker je tako le enkrat potrebna vsa zaščitna supresivna terapija in ker bolnik že zaradi ledvice prejema tudi doživljenjsko supresivno terapijo, ob tem pa dobi novo trebušno slinavko). Vem, da je darovalcev premalo, nikakor pa ne gre za postopek, da bi nekaj presadili in bolnik bi bil zdrav, brez vseh zdravil. Navadno je potrebna tudi idealna urejenost diabetesa pred operacijo (navadno so vsi bolniki zdravljeni s črpalko), ker bi sicer novo trebušno slinavko takoj preobremenili, še preden bi začela res delovati. Glede tega za ureditev diabetesa tako res ne pride v poštev.

Če pa sladkor niha, pa so seveda na voljo vse klasične oblike urejevanja - ponovno izdelava profila glede bazalnega inzulina v obdobjih brez hrane, pogoste meritve po jedi zaradi določitve optimalne doze inzulina za vsako jed in seveda nadgradnja: uporaba inzulinske črpalke in uporaba sistema za 24 - urni nadzor sladkorja s sistemom senzorja. Obe možnosti v Sloveniji SO na voljo in vsekakor bi Vam svetoval najprej ta korak (informacija o teh sistemih, možnost uporabe za največji nadzor). Ob prihodnje obisku Vašega diabetologa se lahko posvetujete in pregledate, kaj bi rešilo Vaše težave najprej. Vsekakor pa pričakujemo, da bodo v kratkem na voljo tudi avtomatske hibridne črpalke, ki preko noči same vodijo sladkor in ga optimalno uredijo do jutra. (za "test" lahko nosite navadno črpalko 1 mesec in vidite, ali Vam take oblike ustrezajo).

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.