Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Mnenje glede zdravil pri hiperholestemiji

14.10.2018

Avtor vprašanja: Jelka P.

Hčerka je stara 11 let. Ima potrjeno hiperholestemijo, ki jo uspešno nadzorujemo s prehrano in gibanjem, saj je hčerka aktivna športnica ženskega košarkarskega kluba. Kontrole za holesterol imamo sedaj 1x letno. Zadnji izvid je z meseca oktobra 2017 in vrednosti so bile naslednje: S-holesterol=4,69; S-trigliceridi=0,7; S-HDL-holesterol=2,33; S-LDL-holesterol=2,2; S-Lp(a)=0,3. Ponovna kontrola oktober 2018. 
Ker so se pojavile neredne menstruacije na 30, 40, 29 dni... (prva menstruacija oktober 2017), smo pri osebni zdravnici opravili še preiskave: KKS, K-DKS (5 par), biokemijske preiskave in imunološke preiskave, vsi rezultati so bili brez posebnosti. 
Nato smo opravili še pregled pri ginekologinji, ki je zapisala, da ima hčerka policistično strukturo jajčnikov, zato je predlagala krvne preiskave na hormone: FSH, LH, E2, prolaktin, testosteron, progesteron. Vrednosti so bile majhne in brez posebnosti, razen progesterona, ki je zelo nizek (0,3 mikrog/l), in po mnenju ginekologinje nakazuje policistično strukturo jajčnikov. 
Nato smo opravili še OGTT z inzulinemijo s 75 gr glukoze v 0, 30, 60, 90 in 120 minuti. Rezultati so bili naslednji: GLUKOZA - 5,2 (0 min), 7,7 (30 min), 4,6 (60 min), 4,4 (90 min) in 4,8 (120 min). INZULIN - 7,8 (0 min) 251,0 (30 min), 82,2 (60 min), 42,5 (90 min) in 58,9 (120 min). 
Glede na rezultate je ginekologinja ocenila, da je potrebna diabetična prehrana, gibanje in jemanje zdravila Glucophage. Meseca novembra 2018 smo naročeni tudi pri endokrinologu. 
Prosimo za vaše mnenje predvsem glede jemanja zdravila in prehrane. 

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Odgovor diabetologa:

Navadno sicer ne ocenjujem dela pediatrov, tudi ne bi bilo pošteno - kolegi so v redu in gotovo so med boljšimi v Evropi! Glede zdravljena pa je navadno tako, da če so nihanja sladkorja večja (nizke vrednosti po testu po 2 urah), da potrebuješ nekakšno "dieto" - manj škrobnih živil, bolj mešane obroke prehrane, mogoče več beljakovin in maščob. Športniki navadno uživajo več škrobnih jedi (testenine, riž, tudi sadje), kar lahko sproži večja nihanja. Preventivna dieta je torej smiselna. Glede metformina (Glucophage) je to standardna terapija pri policističnih jajčnikih, ker so te spremembe povezane s hormonskimi motnjami, tudi z rezistenco na inzulin hormon in tako višje sladkorje. Zdravilo nima škodljivih učinkov, edina težava so lahko prebavne motnje. A če nekdo zdravilo prenaša, ne more biti nobene škode, če terapijo poskusi in se potem dogovori s svojim zdravnikom za naprej! Glucophage se svetuje tudi sicer ob sumu na rezistenco za inzulin (brez spremembe na jajčnikih), če je postavljen sum na osnovi drugih znakov (hiperholesterolemija npr.) ali če je v družini sladkorna bolezen tip II. Dokončno mnenje boste dobili od endokrinologa in Vam bo lažje.

Damjan


 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.