Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Gestacijski diabetes in število obrokov na dan

06.03.2018

Avtor vprašanja: Tara L.

Pozdravljeni! V laboratorijski preiskavi so mi ugotovili povišan sladkor (5,5) in me napotili v diabetološko ambulanto (gestacijski diabetes). Dobila sem dieto in merjenje sladkorja 3x na dan. Tisti dan se še nisem držala diete, naslednji dan pa sem uro in pol po obrokih namerila največ 4,7 mmol/L. Imam pa tako službo, da obrokov ne morem imeti 6x na dan in ob točni uri kot so rekli. Kaj v tem primeru?

Diabetolog svetuje: 

V času nosečnosti je najpomembnejše, da sladkor čim manj niha. Ni nujno, da bi imeli obroke 6x dnevno - to so vam svetovali, da bi bili manjši in razporejeni preko celega dne. Nujno pa je, da še naprej vsaj občasno preverite sladkor po jedi (ali eno uro ali uro in pol) in da ni višji od 6,5 mmol / lit. (pomeni, da je povsem normalen). Če ni nobeden obrok takšen, toliko bolje, ker potem ne boste potrebovali stroge diete, posebno ne, če tudi v družini nihče diabetik. Če pa najdete takšne jedi ali obroke, pa jih seveda pripravite drugače (več zelenjave in beljakovin, manj škrobnega dela), da se nihanja spet ustavijo. Tudi če je vse v redu, naredite vsak teden 2 ali 3 meritve po jedi, da boste brez skrbi in boste imeli vse pod nadzorom. Idealen sladkor za vas je od 4,5 do 5,5, mmol / lit., kadarkoli si merite. Sladkor navadno narašča po 20. tednu nosečnosti, še najbolj na koncu, tako da si vedno merimo vse do poroda. Po porodu seveda to ni več potrebno, ker potem zadostujejo kontrole 1x letno (!) in seveda ne vsak dan.

 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.