Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Ali si lahko sama povečam enote inzulina?

16.03.2018

Avtor vprašanja: Ajda

Sem v 29. tednu nosečnosti. Predvčerajšnjim sem začela z jemanjem inzulina po 4 enote pred tremi glavnimi obroki. Jemljem kratkodelujoči NovoRapid.
Kljub temu, da se držim predpisanih načel prehranjevanja (med katere spada tudi to, da sem prenehala jesti sadje - ki ga zelo zelo pogrešam) imam po obrokih včasih še vedno povišan krvni sladkor do 8,5 mmol/l.
Svetovalka v diabetološki ambulanti mi je rekla, da si lahko sama povečam odmerek za dve enoti v enem dnevu.
Zanima me, ali si moram povečati za dve enoti hkrati, ali si lahko povečujem po eno. Ali prav razumem, da si ga lahko povečam danes na 6 enot, če jutri ne bi bilo vredu na 8 enot in tako dalje.
Naj poudarim, da se inzulina ne bojim, saj vem da je v telesu naravno prisoten, in vem, da si s tem ne delam škode, pa vendar me zanima, ali lahko pride do tega, da se trebušna slinavka "poleni" in zaradi "zunanje pomoči" štrajka pri izdelavi inzulina, tako med nosečnostjo, kot tudi kasneje?

In še zadnje vprašanje - zelo si želim pojesti tudi kaj od sadja, vsaj kakšno jabolko ali jagodo - ali lahko pogoljufam na ta način, da si pred obrokom s tako sladico apliciram malo več inzulina in koliko?

Upam, da sem bila dovolj razumljiva in izčrpna, za odgovor pa se vam zahvaljujem že sedaj.

Lep pozdrav,

Ajda

ODGOVOR DIABETOLOGA:

Spoštovana ga. Ajda, lep pozdrav!

Ne poznam sicer začetka Vaših težav (ali je sladkorna bolezen že prisotna v družini, ali ste Vi malo močnejše postave, ali je že pri Vas bila porodna teža večja in podobno) - a odgovor bo približno enak. Med nosečnostjo je najbolj pomembno, da ustavimo nihanja sladkorja. V začetku nosečnosti bi ta okvarila otrokov razvoj, na koncu pa lahko moti procese v posteljici (placenti) in bi se žile prej zaprle in bi lahko prezgodaj rodili. Tudi za mamico ni ugodno, da je otrok prevelik, več je zapletov in porod težji. V nosečnosti ni problem trebušna slinavka, pač pa moten odgovor na hormon inzulin zaradi drugih hormonov, ki jih (spet) izloča posteljica. Ko se otrok rodi in ko se porodi tudi posteljica npr. v pol ure kasneje, se v nekaj URAH (4 do 6 ur) praviloma normalizira tudi sladkor in navadno mamica že prvi dan po porodu NE potrebuje več inzulina. Tako ni potrebno razmišljati, da bi se trebušna slinavka "polenila", pač pa da jo je potrebno le razbremeniti, če so potrebe po inzulinu večje. Normalno ima nosečnica zelo nizke sladkorje, za Vas je normalen sladkor 4,5 do 5,5 mmol / lit. KADARKOLI ga merite. Tako tudi ni bojazni, da bi dali inzulina preveč - hipoglikemij pri nosečnicah ni. Glede doze inzulina mora biti le ta ustrezna: 1,5 ure PO jedi mora biti sladkor manj kot 6,5 mmol / lit., ne glede na jed in dozo inzulina. Torej Vi testirate Vaše jedi: v začetku res date po 4 E na obrok (nekje je treba začeti), nato pa primerjate obroke in prilagodite dozo. Poskusite različne jedi, različne kombinacije in prilagodite inzulin: z azelenjavo in meso ne boste potrebovali skoraj nič, za vsak košček kruha po npr. 2 enot, za vsako jabolko 3 enote itd. Ni problem, da Vi pojeste jabolko: samo narežite ga v jogurt ali naribajte na skuto in smetano (da se upočasni prehod sladkorjev v kri) in dajte DOVOLJ inzulina: če pojeste 2 jabolki, boste pač potrebovali 6 E, in kaj potem. In še to računajte, da proti koncu nosečnosti navadno potrebujete 1% inzulina na dan več - če sedaj potrebujete 6 E za 2 jabolki, boste na koncu verjetno potrebovali 8 E za isti jabolki (ker posteljica izloči več nasprotnih hormonov).

Naredite čim več testov po jedi in prilagodite: prvi morda ne boste zadeli, nato pa zmerom bolj. Za krompir boste potrebovali 4 E (na krompir), za štrudel tudi 4 do 6 E - samo pogumno poskusite in tudi če bo kdaj sladkor 4 mmol (če se zmotite), otroku ne boste s tem nič škodovali, samo koristili ! 

Če je kaj nujnega, pokličite na 051 399 528.

Lep pozdrav ! Damjan Justinek

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.