Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Starost in jemanje tablet

27.01.2018

Avtor vprašanja: Milena H.

Spoštovani!

Mama je stara 90 let in ima sladkorno tipa 2. Jemlje tablete, čeprav je njen sladkor med 4,9 in 6,0 mmol/l. Pred dvema letoma je bila vodena pri diabetologu, zdaj pa ji zdravilo predpisuje osebna zdravnica. 

Zanima me ali je potrebno, da zdravilo še jemlje oz ali bi bilo mogoče potrebno, da opravi kakšen pregled, glede nujnosti jemanja zdravil. 

 

Po navedbi je materin krvni sladkor v normalnih mejah. Če nima hipoglikemij, ni potrebno ničesar spreminjati, ker je tako že navajena. Če pa morebiti navaja znake, ki kažejo na padec krvnega sladkorja, na primer, omotico, je potrebno terapijo prilagoditi. Če se mati počuti dobro, zadostuje pregled pri diabetologu enkrat letno, vmes pa pri domačem zdravniku. Če bi se počutje poslabšalo, naj čim prej obišče zdravnika. Ob navedenih vrednostih krvnega sladkorja so lahko nevarne samo hipoglikemije.

 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.