Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
09.11.2017
Avtor vprašanja: | Kristina R. |
Zanima me ali 14h na tešče vpliva, da je po prvem obroku (zajtrku) krvni sladkor povišan. Meritev na tešče, pred in po ostalih obrokih (kosilo in večerja) pa so v priporočljivih vrednostih?
Odgovor diabetologa:
Sladkor po jedi, konkretno po zajtrku, je pogosto povišan tako zaradi samega zajtrka kot zaradi drugih jutranjih hormonov. Zajtrk pogosto sestavljata kruh ali sadje, kar zelo močno poviša sladkor. Če namreč nekdo zaužije – čeprav je sladkorni bolnik – nekaj sira, kuhano jajce, papriko, ribjo konzervo in skuto, bo sladkor stal, dokler ne poje še kruha. Ob kruhu je potrebno zagotoviti neko aktivnost, delo, da se energija hitro porabi. Drug razlog so hormoni: zjutraj se izločajo hormoni iz ščitnice in nadledvičnice, oboji povišujejo sladkor. Pri zdravem človeku se to ne pozna, pri sladkornem bolniku veliko. Preko dneva so ti hormoni nižji, zato za isto jed sladkor manj naraste.
Najlažje je prilagoditi aktivnost: če po zajtrku nekaj delamo, pojemo kruh in potem za malico kakšno jabolko in jogurt – če ne delamo in še malo posedimo, pojem za zajtrk jabolko in jogurt, kruh pa potem ob malici, ko se zaženemo v delo.