Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Mnenje o zdravilu Trullicity

18.05.2017

Avtor vprašanja: Marta J.

Že 20 let imam sladkorno bolezen tipa 2, v začetku sem jo kontrolirala z prehrano, sedaj pa imam že 15 let tablete. Imam tablete diaprel 2 tab. in gluchofage 1 tab. zjutraj in 1 zvečer. Po diaprelu sem se tudi zredila in teže ne morem znižati. Zdaj sem dobila inekcijo zdravila Trullicity 1,5 enkrat na teden. Sladkor se mi je znižal skoraj za 1/2. Ker pa so zelo različna mnenja o tem zdravilu me zanima vaše mnenje o njem in ali je varno. Hvala za odgovor.
s spoštovanjem

Odgovor diabetologa:

Trulicity sodi v skupino novejših zdravil, predvsem za diabetes tip II.: za zdravljenje se namreč uporabljata dve vrsti hormonov – eden je inzulin, ki ga vsi poznate, izloča se iz trebušne slinavke in direktno zniža sladkor. Drugi hormoni pa so inkretini, ki se izločajo iz celic črevesne stene in samo pomagajo, da se izboljša delovanje inzulina. Pomagajo pa za veliko drugih stvari, znižajo maščobe, koristni so za srce, nekoliko ščitijo ledvice in še kaj. Edini problem je včasih spahovanje ali zaprtje, ker motijo krčljivost črevesa in želodca. Če teh težav ni, je zelo koristna ta terapija in je ni smiselno ukinjati. Poleg Vašega zdravila je na voljo še preparat Victoza (zelo podoben, a aplikacija enkrat dnevno) in Bydureon (tudi 1x tedensko, ima najdaljše študije za hujšanje). Drugi se uporabljajo manj (Byetta, Lyxumia). Najboljši učinek poleg znižanja sladkorja je hujšanje, ker taka zdravila znižajo apetit na tak način, da si po enaki hrani dlje časa sit. Končna ocena: če zdravilo prenašate, je zelo koristno!


 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.