Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Meritve sladkorja po obroku in zanesljivost merilnikov?

01.10.2014

Avtor vprašanja: Fanika K.

Spoštovani, redno prebiram vašo rubriko in mi je všeč, saj je veliko mojih vprašanj pomagala rešiti, nekateri vaši odgovori , pa so me tudi zmedli. Tako pred dnevi odgovarjate , da tri ure po hrani , naj KS pade vsaj pod 10 mmol, ali še bolje pod 8 mmol, enkrat nazaj pa, da naj bi KS po hrani ne presegel 10 mmol. Torej KS po zelo škrobnati hrani lahko presega 10 mmol in naj v treh urah pade pod 8 mmol, ali ne?? Govorimo o človeku , ki še nima diabetesa. V drugo me zanima točnost merilnih lističev, saj so v eni minuti razlike za dve enoti iz treh prstov na eni roki. Je to normalno?
Tretje moje vprašanje pa se nanaša na psiho. Je možno, da stres in na primer obsedenost merjenja KS, posledično dviguje le tega.

ODGOVORI po vrsti:

1_sladkor se za diagnozo vedno meri 2 uri po jedi: če je več kot 10 mmol / lit., je tisti, ki mu merimo, sladkorni bolnik. Če pa je po 2 uri pod 8 mmol / lit., pa je to povsem normalno (čeprav ni 6,5 mmol / lit., a vseeno
verjetno ne bo ta dvig škodljiv za telo). Včasih merimo že eno uro po jedi, ko želimo opredeliti glikemični indeks obroka hrane (kako hitro gre kaj vkri) - hitreje kot niha sladkor, več škode naredi lahko našim žilam, to je
stresno za telo. Torej merimo po eni uri, če izdelujemo individualni jedilnik, če želimo poiskati optimalno hrano za nosečnico - kadarkoli, če želimo čim manjša nihanja po hrani. Po 3 urah sladkor pokaže višji inzulin
(hiperinzulinemijo): to vidimo, kadar gre za nekoga z večjo telesno težo, kjer trebušna slinavka odgovori s prevelikim sproščanjem inzulina, ki v treh urah močno zniža sladkor. Temu rečemo reaktivna hipoglikemija - ni še
bolezen, a je neprijetna za bolnika. Tako merimo vedno drugače, odvisno od tega, kaj iščemo. 

2_točnosti glukometrov so odlične, navadno je zanesljivost 98%. A ko merimo iz prsta, je najpogosteje vzrok ali preredka / pregosta kapljica krvi (hematokrit), lahko tudi hemoliza (koliko rdečih krvnič eritrocitov
zdrobimo, ko merimo). Dogovor je, da lahko meritev odstopa 1,5 mmol / lit. navzgor ali navzdol in da je to sprejemljivo. Pomembno je namreč, da vedno merimo na enak način, da v postopku ni napak in da so vrednosti primerljive
(kam se giblje sladkor in kako hitro).
3_psiha seveda vpliva in dvigne sladkor, a kaj hočemo. Vseeno moramo prilagoditi zdravila, da to obvladamo in da ni težav oz. da jih je čim manj.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.