Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
04.03.2014
Avtor vprašanja: | Franc R. |
Spoštovani!
V zadnjem času je na tržišču težko najti kruh brez dodanega ječmenovega slada. Ker vem, da je slad sladilo, v glavnem škrob,me zanima ali so ti kruhi primerni za diabetike. Nikjer nisem zasledil koliko je ječmenovega slada v recepturi za izdelavo kruha
Odgovor strokovnjaka:
Verjetno nisem pravi človek za ta odgovor, ker nisem kuhar in tudi sam ne vem, koliko slada se dodaja v kruh. Ob misli na ječmenov slad seveda najprej pomislim na pivo, ki ima še druge kalorične sestavine in je zato mejno primerno za sladkorne bolnike. Glede kruha pa do sedaj nikoli nismo raziskovali tega, ker je slad v principu bolj naraven od navadnega sladkorja (saharoze), sestavljajo ga preprosti sladkorji , glukoze je malo (manj kot 20%, v glavnem gre za maltozo). Zakaj točno ga peki dodajajo, ne vem, a gotovo ne zaradi kalorijske vrednosti. S te strani gotovo ni kakšnih posebnih omejitev za sladkorne bolnike in osebno bi še vedno priporočil, da izbirate ržen ali vsaj polnozrnati kruh s čim manj dodatki in da ga uživate v kombinaciji z zelenjavo ali drugimi izdelki z več balastnimi snovmi. Še vedno svetujem kruh (katerikoli) predvsem v dopoldanskem času in v povezavi z fizičnimi aktivnostmi, ker je tako zjutraj kot zvečer kruh navadno problem (proži visoke sladkorje izredno hitro, posebno če mirujemo).
Lep pozdrav ! Damjan