Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Kaj naj pijem?

18.02.2014

Avtor vprašanja: Sandi B.

Star sem 41 let in sem terenski delavec, za sladkorno boleznijo sem zbolel pred osmimi leti in se zdravim z inzulinom.
Imam pa težavo, da nimam idej, kaj naj pijem, saj pri sami vodi postanem prešibak za fizično delo. Že s hrano imam dosti težav, da lahko uskladim sladkor in če popijem kakšen sok, je takoj preveč, če popijem vodo pa postanem šibak, velikokrat pa padem tudi v hipo. Nikoli ni idealno, razen v prostih dnevih ki pa jih vedno manj. Če mi lahko svetujete bom zelo vesel.

Lep pozdrav Sandi

Odgovor strokovnjaka

Na kratko se ne more dati navodil v tem slučaju. Glede na nenadno obolenje gre lahko za diabetes tipa 1, kar pomeni, da boste na inzulinski terapiji stalno. Istočasno glede na Vašo starost pomeni, da bi bilo bolje razdeliti inzulin na več injekcij na dan  (kaj uporabljate?), da bi se zdravili po intenzivni shemi, kar pomeni, da bi dobivali bazični inzulin, tudi kadar nič ne jeste in kratki inzulin ob obrokih hrane. pri tem bi morali sproti preračunati, koliko ga potrebujete za posamezno jed. Zaradi tega ima vsak dispanzer v Sloveniji za sladkorne bolnike šolo štetja škrobnih živil, saj ta najbolj vplivajo na krvni sladkor. Predlagam, da vprašate v Vaši ambulanti, katera je sestra edukatorka, da Vas bo pravilno naučila šteti. Do tedaj pa za terensko delo izberite bolj beljakovinsko hrano, ki ne potrebuje za razgradnjo inzulina (ali skoraj ne). Pomeni, da če greste na teren, pojejte sir, jajce, kaj mesnega, zelenjavo, tudi prešano slanino – in res malo kruha in škrobnih snovi, da ne bo krvni sladkor previsok.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.