Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
18.11.2013
Avtor vprašanja: | Anica G. |
Zanima me, če diabetik res lahko zajtrkuje kruh z medom in cimetom. Brala sem, da to bolje kot npr. kruh z maslom in marmelado. Ali se to lahko je vsako jutro , zanima me vaše mnjenje.
Prosim za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Odgovor strokovnjaka
Diabetik lahko zajtrkuje karkoli hoče, odvisno od predvidenega dela. Če bo po zajtrku šel na njivo, lahko brez skrbi poje 2 ali 3 kose kruha, z medom ali brez. Če pa bo gledal, kako drugi odhajajo, naj tudi kruha samo gleda. To je osnova za pripravo hrane: vedti moraš, za kakšno delo in koliko potrebuješ kalorij. Med v principu ni škodljiv, a je predvidena 1 jušna žlica medu na dan, ker ga je treba šteti v kalorije (enako kot marmelado, ki pa je še bolj sladka in problematična, če ni res dietna). Tudi med je najboljši drevesni, kar pomeni kostanj, akacija, smreka, hoja in še kaj. A kaj, ko je kalorijsko enako 1 kos kruha brez medu in 0,5 kosa kruha z medom. Če porabimo, kar smo pojedli, ne bo težav, sicer pa zelo verjetno. Cimet pa je zelo staro zdravilo za sladkorne bolnike in ga lahko načeloma dodajate povsod (na mlečni riž, v kavo, na kruh itd.), če vam le okus ustreza.