Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Med in cimet za zajtrk?

18.11.2013

Avtor vprašanja: Anica G.

Zanima me, če diabetik res lahko zajtrkuje kruh z medom in cimetom. Brala sem, da to bolje kot npr. kruh z maslom in marmelado. Ali se to lahko je vsako jutro , zanima me vaše mnjenje.
Prosim za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Odgovor strokovnjaka

Diabetik lahko zajtrkuje karkoli hoče, odvisno od predvidenega dela. Če bo po zajtrku šel na njivo, lahko brez skrbi poje 2 ali 3 kose kruha, z medom ali brez. Če pa bo gledal, kako drugi odhajajo, naj tudi kruha samo gleda. To je osnova za pripravo hrane: vedti moraš, za kakšno delo in koliko potrebuješ kalorij. Med v principu ni škodljiv, a je predvidena 1 jušna žlica medu na dan, ker ga je treba šteti v kalorije (enako kot marmelado, ki pa je še bolj sladka in problematična, če ni res dietna). Tudi med je najboljši drevesni, kar pomeni kostanj, akacija, smreka, hoja in še kaj. A kaj, ko je kalorijsko enako 1 kos kruha brez medu in 0,5 kosa kruha z medom. Če porabimo, kar smo pojedli, ne bo težav, sicer pa zelo verjetno. Cimet pa je zelo staro zdravilo za sladkorne bolnike in ga lahko načeloma dodajate povsod (na mlečni riž, v kavo, na kruh itd.), če vam le okus ustreza.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.