Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

DEDNOST DIABETESA TIPA 1

03.04.2024

Avtor vprašanja: Lucija

Pozdravljeni,

zanima me, kako je glede dednosti diabetesa tipa 1? Mož je diabetik že od dvanajstega leta, ali je možno, da ga dobi tudi hčerka? Ali je potrebno že sedaj delati kakšne preiskave? Hčerka je stara dve leti, je zelo živahna, na plošno se vse zdi v redu.

 

DIABETOLOG SVETUJE

Verjetnost dedovanja sladkorne bolezni tipa 1 je nizka. Dednost po očetu je manjša od 10 odstotkov, po materi pa še manj. Nekega preventivnega ukrepanja nimamo na voljo.
Prof. Dr. Battelino se že eno leto bori, da bi otrokom kontrolirali protitelesa zaradi suma na prikrito vnetje trebušne slinavke, kar je v Italiji že uzakonjeno od septembra 2023. Merijo protitelesa glede trebušne slinavke in sladkorne bolezni tipa 1 pri drugem, šestem in desetem letu starosti, tako da lahko glede tega vprašate otroške endokrinologe. Verjetno bi morali meriti samoplačniško. Če bi se potrdil sum na vnetje, bi deklica lahko prejemala biološka zdravila. Predlagam posvet na ljubljanski pediatriji, bodo informacije najbolj točne glede možnosti v Sloveniji.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.