Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Nosečnost in inzulinska terapija

23.03.2024

Avtor vprašanja: Kaja


Diabetes sem imela že v prvi nosečnosti. Inzulin sem začela jemati v 20. tednu. Do poroda sem si dajala samo večernega najvec 30 enot humani Insulatard. Sedaj v drugi nosečnosti so mi inzulin dali takoj (cca 8. teden) - isti inzulin, samo zvečer. Do približno 22. tedna sem imela urejen sladkor čez dan in na tešče. Na tešče sem imela 5 mmol/l ali manj. Od 22. tedna naprej pa se ves čas borim s sladkorjem na tešče. Kljub temu, da si dajem inzulin zvečer imam okoli 5,3 - 5,5 milimolov na tešče, odvisno kaj jem za večerjo.
V 30. tednu si dajem že 45 enot inzulina in danes se zbudim in 5,5 mmol/l na tešče. Jem zdravo in kot so mi priporočili. Res se pazim, saj sem se do sedaj zredila le 7 kg. V prejšnji nosečnosti sem se 17 kg pa sem se srednje pazila, niti ni bilo treba povecovati toliko inzulina. Sedaj vsak teden pošiljam meritve medicinski sestri in vedno mi razlaga za hrano, nazadnje mi je rekla naj jem samo beljakovine, vlaknine, meso in zelenjavo in naj OH odstranim. To seveda nisem v celoti, saj nisem tako navajena jesti niti se ne počutim dobro. Morala bi hoditi dva do trikrat dnevno na sprehod, grem pa enkrat. V tej nosečnosti imam res veliko težav, boli me sramna kost, težko dolgo hodim, večino časa sem brez energije, občutek imam kot da bom drug dan dobila menstruacijo. V tej nosečnosti se prav ne počutim, da sem jaz jaz, ampak kot nekdo drug. Potem pa se ves cas obremenjujem s to hrano. Do konca imam še 10. tednov, čeprav mi pravijo, da je vedno večji otrok, in najverjetnjeje bom šla na CR, to bo mogoče en teden prej. Do takrat si bom dajala že ne vem koliko enot inzulina. Medicinska sestra, ki me skoraj vedno obravnava, pravi, da je normalno si dajati trikrat na dan po 50 enot inzulina. Meni je to preveč, zato pišem vam, se za dodatno mnenje in sicer me zanima:
Koliko je normalno enot inzulina na dan?
Kaj bi naredili v mojem primeru? Rekli so, da mi bodo dali še en inzulin čez dan, ampak čez dan imam največ do 6,3 ali 6,5 mmol/l kdaj po kosilu.
Se opravičujem za dolg zapis in hvala lepa za odgovor in dodaten nasvet.

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

Ne vem, ali bo izvedljivo v vaši ambulanti, pri nas v Topolšici bi vam takoj svetovali nadzor s senzorjem Abbot Libre ali drugim (Sibionics, ki ima tudi program za nosečnice) in bi videli točno, kako sladkor niha preko noči, dobesedno, koliko ur je povišan, in tudi kako niha čez dan. Dobili bi tudi drugi inzulin (npr. NovoRapid) za tiste jedi, ki imajo več OH in bi sproti prilagajali oba inzulina.
Za nosečnice naš ZZZS dovoljuje senzor takoj, ko ima nosečnica inzulinsko terapijo, samo predpisati bi vam ga morali v diabetološki ambulanti, domači zdravnik vam ga ne more. Šifra ZZZS je 1253 za predpis obeh, dobiš 7 senzorjev za 3 mesece, kar bo za vas gotovo dovolj.
Če je izvedljivo, recite najprej v vaši ambulanti, sicer pa si sami kupite senzor in boste lažje ocenili resnost težav. Če je sladkor samo dve uri na dan povišan (npr. 5. do 7. ure zjutraj), to ne bo vplivalo na otroka. Senzor uporabimo tudi, če ginekologi sumijo na večjo rast otroka in je kot diagnostična metoda bolj natančen od Hba1c (ki bi moral biti pod 5,5%, idealno 5,1%).
Če bi morali samo kupiti senzor , en traja 14 dni, je Abbot Libre v Sanolaborju 65 eur, Sibionics senzor pa pri firmi Zaloker Ljubljana pa 63 eur Oba se povežeta na telefon, kjer spremljamo graf.
V našem zdravstvu je pač sedaj tako, da se moraš znajti, kakršnih koli navodil s strani ZZZS nismo dobili že več kot leto dni in tudi ne novih terapij.
Upam, da boste vztrajni in uspešni!

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.