Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Vrtoglavice pri očetu

12.03.2024

Avtor vprašanja: Neža B.

Vprašanje imam za svojega očeta. Že nekaj tednov ima občasno jutranjo vrtoglavico in slabost, ki čez dan večinoma izgine. Meril si je pritisk, ki je bil nekoliko povišan (160/100), čeprav ima večinoma bolj nizkega (110/70), meril si je tudi sladkor, ki je bil več dni na tešče 7,7 mmol/l, ko je zvečer pojedel sadje pa je bil zjutraj milimolov. Čez dan po obrokih je sladkor pod 7 mmol/l, dela pa fizično naporno delo. Prejšnji vikend smo imeli praznovanje rojstnega dne in je pojedel košček torte, kmalu po njej se mu je spet vrtelo in čutil je slabost. Njegova zdravnica mu ni dala nobenih napotkov za pritisk in tudi rekla, da po njenem nima sladkorne bolezni. Zanima me torej, kdaj je potrjena sladkorna, ali je bolje, da ponovno povpraša za pregled?

 

ODGOVOR DIABETOLOGA:

Iz opisanega res ni mogoče trditi, da so vrtoglavice povezane s sladkorno boleznijo, ni pa možno niti izključiti. Sladkorno bolezen, bi potrdili, če bi bil sladkor kadarkoli čez dan preko 11 mmol/, ali če bi bil glikirani hemoglobin HbA1c več kot 6,5 %. Kot tretja diagnostična možnost je klasičen test OGTT in bil sladkor že po prvi uri 9 mmol/l ali po drugi uri več kot 11 milimolov. Če je bil gospod tešč, je že vrednost 7,7 ali 9 mmol/l dovolj za diagnozo diabetes!
Krvni sladkor lahko zaniha vključno z omotico po jedeh, ko poraste ni pa običajna omotica zjutraj.
Ob vrtoglavicah zato pogosto pomislimo na maščobe - visok holesterol bi res sam sprožil omotice, posebno ko menjamo lego telesa (vstanemo s stola). Krvni pritisk pa bi moral biti povišan že zjutraj, da bi gospod čutil težave z omoticami ali neprijetno tiščanje glave (bolj v zatilju). Omotičen se javljajo tudi ob vnetjih ali virozah, ter vnetjih v predelu seči, lahko pa tudi pri okvari sluha. V zadnjem primeru se gre v ORL ambulanto na test.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.