Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Povišan sladkor po injekciji kortikoseroida

10.03.2024

Avtor vprašanja: Bodoča mamica

Sem v 34. tednu nosečnosti, pred dnevi sem bila hospitalizirana v porodnišnici, grozeč prezgodnji porod. Dobila sem dozo (2 inekciji ) Flosterona - kortikosteroidi, ki pomagajo za hitrejši razvoj otrokovih pljuč v primeru prezgodnjega poroda. Od takrat imam povišan sladkor v krvi, ki sploh ne pade, tudi na tešče. S tem res nisem imela nikoli problemov, sedaj pa je 90 minut po obroku več kot 6 mmol/l pa tudi nad 8 mmp/l. Rekli so da je to posledica injekcije in ne prehrane in naj si ne merim, ker bo sladkor lahko povišan še cca 10 dni. OGTT v nosečnosti je bil negativen (v prvi nosečnosti je bil pozitiven), sedaj v drugi nosečnosti, ko sem si sama merila, je bil sladkor po jedi včasih povišan (če sem jedla bel kruh, marmelado - neprimerna hrana), tako da sem se sama vseeno kljub negativnemu OGTT držala meni ljube diete.
Vseeno me je začelo skrbeti, lahko tako povišan sladkor vpliva na plod? Strogo moram mirovati, zaradi grozečega prezgodnjega poroda, zato s telesno aktivnostjo ne morem kaj dosti narediti. Se bo sladkor v krvi res znižal, ko bodo stranski učinki injekcije popustili? Hvala za odgovor.

 

ODGOVOR DIABETOLOGA

Krvni sladkor se je res povišal zaradi injekcije in bi moral izzveneti v dveh tednih, kar je prekratko obdobje, da bi lahko škodilo otroku. A tudi vi imate prav, da vas skrbi, ker bo sladkor gotovo bolj nihal zaradi mejnih vrednosti v prvi nosečnosti.
Glede na kratek rok do poroda verjetno tudi sam ne bi uvajal inzulinske terapije, predlagal pa bi vam res zelo strogo dieto, kjer bi bilo škrobnega dela obroka največ 1/3 po količini in kalorijah. Primer kosila: na krožniku bi bila tretjina krompirja, tretjina zelenjavne prikuhe, tretjina mesne jedi in še solata, tako sladkor ne bi smel preveč zanihati. Ko boste pripravljali jedi, poskusite kaj nadomestiti s beljakovinami ali maščobami, da ne boste lačni, ogljikove hidrate pa znižajte. Namesto kruha ob solati pojejte dve trdo kuhani jajci; pojejte malo manj rižote, a naribajte sir nanjo; pojejte le eno breskev, a jo narežite v jogurt (lahko grški) ali kislo smetano; jejte kašo, zdrob, vse stročnice. Tako ne bo treba stradati, a sladkor bo nižji.
Preveč skrbeti pa ni treba, to ne bi bilo dobro ne za vas, ne za otroka. Saj veste navodila za bodoče mamice: nežna glasba, sprehodi v naravo, brez TV in poročil.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.