Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Sladkor mi ne pade

24.12.2023

Na tešče vzamem Rybelsus 14 mg, med zajtrkom vzamem Glicada 2 tableti, pri kosilu in večerji pa Aglurab 1000 mg. Zjutraj, ko se zbudim imam sladkor 12 mmol/l. Ko spijem belo kavo mi naraste na 13,9 milimolov, med dnevom mi niha med 9 in 13 milimoli. Kljub jemanju tablet sladkor ne pade. Kaj lahko storim

ODGOVOR DIABETOLOGA:

Težko vam odgovorim nas vprašanje. Sladkor bi se izboljšal, če bi jedli zelo malo škrobnih živil, če bi znižali telesno težo (če sploh imate preveč kilogramov?) ali če bi uporabili injekcije inzulina, kot bi vam svetoval.
Dieto je zelo težko držati ves čas strogo, glede na navedene tablete pa rezerva v tabletah ni več mogoča, morda le še dodatno Forxiga ali Jardiance, kjer se sladkor izloči skozi urin. Prav tako je težko ves čas jemati toliko tablet. V naši ambulanti bi vam namesto Rybelsus tablet predlagali injekcijo Xultophy (kombinacija inzulina in inkretina, podobnega Rybelsusu) enkrat dnevno. Res bi si morali dajati injekcijo, a bi dobili pravico do lističev za merjenje sladkorja in bi zelo zmanjšali število tablet (npr. 1x Gliclada 1 tbl. zjutraj in 1x Aglurab zvečer). S tem inzulinom ni veliko dela, kontrolo glukoze na tešče lahko naredimo dvakrat tedensko in je že to dovolj, da lahko prilagajamo odmerek (večji ob bolezni in manjši ob telesni aktivnostih). Z inzulinom dosežemo, da se sladkor na tešče normalizira in potem so tablete spet bolj učinkovite. Počutili bi se bolje, manj bi bili utrujeni, lažje bi delali z več dobre volje. V naši ambulanti ima veliko ljudi s sladkorno boleznijo oba inzulina (za čez dan ob obrokih in za ponoči) - tako ne potrebujejo niti Gliclade, samo Aglurab. Res si morajo dajati injekcijo tri do štirikrat dnevno (glede na prehrano), a imajo pravico do senzorja, ki 24 ur meri sladkor samodejno na nadlahti. Ni več potrebno jemati krvi iz prsta, samo preveri se vrednost in se odmeri inzulin, kolikor je potrebno. Krvni sladdkor je normalen ali blizu normale (odvisno od truda), omejitev za delo in aktivnosti ali prehrano pa tudi ni več. Mogoče so vam že predlagali inzulinsko terapijo, sicer vprašajte sami, na internetu pa se informirajte o inzulinu XULTOPHY in senzorjih (npr. Abbott Libre ali DexCom 7).
Lep Božič in Novo leto 2024 želim, po novem letu pa naredite korak naprej !

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.