Sacher torta, svetovno znana sladica habsburške monarhije, je iz slaščičarne Deml, kjer so jo iznašli, kasneje pa recept prodali hotelu Sacher, pogosto romala v bližnji cesarski Shoenbrun. Cesarsko bogata z maslom, sladkorjem in jajci, je za diabetike povsem neprimerna. Poskusite rožičevo torto a la Saher.
Za 16 kosov potrebujemo:
18 dag dietne margarine
8 dag kakava
4 jajca
2 žlici stevije v prahu
12,5 dag rožičeve moke
8 dag orehov
prgišče rozin
naribana limonina lupinica
po ščepec cimeta, ingverja in nekaj zrn strtega kardamoma
3 žlice dietne marelične marmelade
10 dag črne čokolade
Margarino, stevijo in rumenjake penasto vmešamo. Stepemo sneg iz beljakov in ga primešamo masi, dodamo naribano limonino lupinico, oprane, posušene in narezane rozine, začimbe in nasekljane orehe. Pečemo v modelu za torte v pečici pri 190 o C 25 minut. Ohladimo, vzdolžno prerežemo na pol, namažemo z dietno marmelado in pokrijemo z drugo polovico. Oblijemo s stopljeno jedilno čokolado. Zraven pašejo tudi sveže maline, ki še dodatno ublažijo dvig sladkorja.
1 kos vsebuje:
kalorij 206
ogljikovih hidratov 14 g
beljakovin 4 g
maščob 16 g
nasičenih maščob 5 g
vlaknin 4 g