Članek

Malo kalorij

Po krivem spregledano živilo z izjemnimi vplivi na zdravje

Ohrovt je eno od živil, ki jih po krivem spregledamo, čeprav je naraven vir zdravja za diabetike. Zakaj? Zato, ker vsebuje nizko energijsko vrednost in visoko vsebnost prehranskih vlaknin in zdravju koristnih snovi.

Ti delujejo kot zaščita pred neželenimi zapleti diabetesa in celo pred nekaterimi vrstami raka. V tem članku vam bomo razkrili, zakaj bi moral biti ohrovt redno prisoten na jedilniku diabetikov.


Ohrovt je nizkokalorična zelenjava z nizkim glikemičnim indeksom in z izjemno pozitivnimi vplivi na zdravje diabetikov. Vsebuje visoko koncentracijo hranilnih snovi glede na svojo energijsko vrednost. Z zaužitjem 100 gramov ohrovta vnesemo le 35 kilokalorij in kar 4 grame prehranskih vlaknin. Večji del ogljikovih hidratov v ohrovtu predstavljajo prehranske vlaknine, ki prispevajo k lažjemu uravnavanju krvnega sladkorja in hkrati imajo mnogo ugodnih učinkov na prebavo.
Prav tako je ohrovt, ki v jesenskem času preplavi tržnice, bogat vir maščobo topnih vitaminov, kot sta vitamin A in vitamin K, ter vodotopnega vitamina C. Slednji igra ključno vlogo pri tvorbi kolagena, ki prispeva k ohranjanju zdravja kože. To je še posebno pomembno za diabetike, ki se vsakodnevno srečujejo z vbodi igel v kožo. Pozitivne vplive na zdravje kože ima tudi vitamina A, ki poleg tega prispeva k ohranjanju zdravja vida. Diabetiki so zaradi bolezni podvrženi tveganju za razvoj očesne bolezni diabetične retinopatije, zato morajo poskrbeti za zadosten vnos le tega. V njem najdemo tudi sledi folne kisline oziroma vitamina B9, ki igra pomembno vlogo v obdobju nosečnosti, saj sodeluje pri razvoju materinega tkiva in ugodno vpliva tudi na razvoj ploda. Zato morajo nosečnice paziti na zadosten vnos folne kisline, saj so potrebe po njej v obdobju nosečnosti višje kot navadno.
V ohrovtu najdemo minerale, kot so mangan, kalcij, kalij, železo in magnezij. Tako mangan kot magnezij prispevata k ohranjanju zdravja kosti. Železo sodeluje pri nastajanju rdečih krvničk, ki imajo glavno vlogo pri prenosu kisika po telesu. Ohrovt vsebuje tudi flavonoide, ki delujejo antioksidativno, kar pomeni, da zmanjšujejo oksidativni stres v celicah in s tem tudi tveganje za razvoj številnih nalezljivih in nenalezljivih bolezni. Sinigrin je spojina v ohrovtu, ki mu daje značilni okus in vonj. To spojino uvrščamo med glukozinolate, iz katerih se tvorijo spojine izotiocianati, ki prispevajo k zdravju srca in hkrati predstavljajo zaščito pred rakavimi obolenji.
Ohrovt lahko pripravimo na različne načine, tako da ga kuhamo na pari, dušimo, skuhamo ali narežemo, lahko ga uporabimo v solatah ali kot sestavino v juhah in enolončnicah. Najbolj priporočljiv toplotni postopek za pripravo ohrovta je kuhanje na pari, saj se pri tem ohrani več hranilnih snovi in ugoden vpliv na zniževanje holesterola. Iz ohrovta pripravljajo tudi priljubljen ohrovtov čips, ki je zdrava in okusna alternativa običajnemu čipsu, če pazimo na količine olje in soli.

#zdravaprehrana #DiabetesInPrehrana #ohrovt