Stročnice v diabetični prehrani

Stročnice so poceni, okusne in vsebujejo največ beljakovin med hrano rastlinskega izvora. Prehrana z veliko stročnicami je po številnih znanstvenih študijah pomembna za preventivo pred srčnimi obolenji, sladkorno boleznijo in motnjami presnavljanja maščob. Stročnice pomagajo pri boleznih ledvic, jeter in sečnih poti. Poskrbijo za energijo, krepijo srce in krvni obtok, regulirajo metabolizem in imajo pozitiven učinek na naše črevesje. Na dan naj bi zaužili približno 30 do 75 g stročnic. Lupina stročnic je neprebavljiva, zato jih moramo pred uporabo namočiti in ustrezno dolgo kuhati.

Leča

Vsebuje 15 % vode, 28 % beljakovin, 55 % ogljikovih hidratov, dragocene mineralne snovi in vitamine skupine B. Je lažje prebavljiva od graha in fižola. Dobra proti driski, pri močni menstruaciji, sladkorni bolezni in pomanjkanju železa. Deluje pozitivno na obrambne mehanizme telesa. Prebavljivost leče in drugih stročnic lahko izboljšate z dodajanjem nekaterih zelišč, na primer orientalske kumine, majarona, pehtrana in ingverja.

Fižol

Vsebuje veliko železa, kalcija in kalija. Rjavi in rdeči fižol delujeta preventivno proti boleznim jeter in sečil. Znižujeta tveganje za nastanek raka debelega črevesja. Na svetu obstaja več kot 500 sort fižola.

Grah

Kombinacija vitaminov, mineralnih snovi, beljakovin in nukleinskih kislin poskrbi, da je grah prava energijska injekcija za naše celice, tkivo, možgane in živčni sistem. Grah je izjemen predvsem za športnike, otroke v razvoju in za ljudi, ki opravljajo telesno naporno delo, ker namreč podpira rast mišične mase, zdravje in trdnost kosti. Ljudje s putiko ne smejo jesti veliko stročnic. Nezaželeni purini se namreč sprostijo pri namakanju pred kuhanjem, vodo pred kuhanjem zato odlijte in jo nadomestite z novo.

Čičerka

Vsebuje veliko kalcija, magnezija in fosforja. Znižuje holesterol in deluje proti stresu. Ta zdrava in okusna stročnica imajo pod mehko lupino slastno meso, ki ima lahno sladkast, mlečni okus. Prava poslastica iz čičerke sta namaz humus iz čičerike in sezamove paste, pečene kroglice (falafel).

 

 

Komentarji

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.