Kravje mleko in mlečne alternative

Kravje mleko in mlečne alternative

Mleko uvrščamo med osnovne skupine živil, ki jih človek uživa v vsakdanji zdravi prehrani. Velja, da je mleko idealna hrana, saj vsebuje skoraj vsa življenjsko pomembna hranila. Kravje mleko je dober vir beljakovin, ki so pomembni gradniki naših teles in izjemnega pomena za zdrav organizem. Mlečne beljakovine poleg tega varujejo organizem pred virusi, bakterijami in glivicami.

Mleko je odličen vir kalcija, ki je potreben za zdrave kosti, ob tem pa najdemo še veliko kalija, cinka, fosforja, natrija, klora in magnezija ter vitamine A, D, E, C ter vitamini B kompleksa, ki imajo prav tako veliko pomembnih funkcij v telesu in morajo ravno zato biti prisotni v naši prehrani. Mleko vsebuje tudi maščobe, predvsem nasičene, ki v zdravi prehrani niso zaželene, ker zvišujejo raven holesterola in tveganje srčno-žilnih bolezni. Povečano uživanje tovrstnih maščob lahko tudi poveča tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Kravje mleko včasih povzroča alergijske reakcije, pri čemer telo zavrača beljakovine in se pri zaužitju pojavijo za alergijo tipični simptomi. Problem pri kravjem mleku je tudi laktozna intoleranca oz. nesposobnost prebavljanja mlečnega sladkorja.

Kravje mleko in diabetes

Raziskave nakazujejo, da lahko kravje mleko pri genetsko občutljivih otrocih sproži sladkorno bolezen tipa 1. Pri zgodnjem uživanju kravjega mleka, naj bi mlečne beljakovine uničile beta celice v trebušni slinavki, kar je lahko ključni vzrok za pojav sladkorne bolezni tipa 1. Po drugi strani pa naj bi mleko imelo pozitivne učinke pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2. Z uživanjem mleka v telo dobimo mineralov kalcij in magnezij, ki sodelujeta pri uravnavanju ravni glukoze v krvi. Obstajajo pa tudi raziskave, ki dokazujejo, da mlečne beljakovine lahko celo uravnavajo raven glukoze v krvi in povečajo občutljivost na inzulin.

Kravje mleko ima torej veliko pozitivnih lastnosti, vendar pa je tudi nekaj negativnih.

Alternativa kravjemu mleku

Poleg kravjega mleka so nam danes na voljo različna alternativna mleka, ki so ugodna za vse tiste, ki kravjega mleka ne prenesejo ali pa se enostavno odločijo, da ga izločijo iz svoje prehrane.

Mandljevo mleko vsebuje veliko vitamina E, kar je pozitivno za naše zdravje. V primerjavi s polnomastnim kravjim mlekom ima manj kalorij in ogljikovih hidratov, še posebej nesladkano, za katero naj se odločajo diabetiki. Vendar pa mandljevo mleko vsebuje manj beljakovin od kravjega in ni dober vir kalcija ter vitaminov, ki so prisotni v kravjem mleku.

Sojino mleko ima nizko vsebnost nasičenih maščob, kar nas varuje pred srčno-žilnimi boleznimi. Je tudi dober vir beljakovin, kalcija in kalija, kar je primerljivo s kravjim mlekom. Žal pa, enako kot kravje mleko, lahko tudi sojino povzroči razne alergijske reakcije.

Pozitivna lastnost riževega mleka je, da v primerjavi z ostalimi vrstami mleka ne povzroča alergij. Zato je dobra izbira za vse ljudi z laktozno intoleranco, za alergike. Vendar pa v primerjavi z drugimi vrstami mleka vsebuje največ ogljikovih hidratov in ima posledično tudi najvišji glikemični indeks. Zato ni primerno za vsakodnevno pitje, še posebej za diabetike. Riževo mleko ima tudi zelo majhen delež beljakovin.

Kokosovo mleko je prav tako kot riževo mleko odlično za vse tiste, ki imajo težave z alergijami. V primerjavi s kravjim mlekom ima tudi veliko več kalija. Vendar pa je problem pri kokosovem mleku ta, da ima veliko maščob, predvsem nasičenih. Zaradi velike vsebnosti maščob ima v primerjavi z ostalimi vrstami mleka največ kalorij, zato ga diabetikom za pitje odsvetujemo, saj morajo večinoma reducirati telesno težo.

Ovseno mleko ima v primerjavi z ostalimi vrstami mleka najmanj maščob in posledično tudi manj kalorij. Vsebuje veliko kalcija, zato je lahko odlična zamenjava za kravje mleko. Slabost ovsenega mleka pa je, da ima malo beljakovin, in da vsebuje gluten, zato ga ljudje z glutensko intoleranco ne smejo uživati.

Pri primerjavi različnih vrst mleka lahko vidimo, da razne rastlinske alternative v primerjavi s kravjim mlekom vsebujejo precej ogljikovih hidratov, ki dvigujejo krvni sladkor (riževo mleko). Nekatere mlečne alternative pa imajo v primerjavi s kravjim mlekom manj maščob in so tako boljše za zdravje. Po vsebnosti vitaminov in mineralov so alternativna mleka povsem primerljiva s kravjim mlekom.

 

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.